Els ascensos del Banyoles i el Girona B i el fet que no hi hagués cap descens, han convertit la Primera Catalana d'enguany en la més gironina de la tota història. Fins a 7 equips de la demarcació participaran en una competició que promet emocions fortes amb tants derbis pel mig. D'espurnes ja n'hi va haver la temporada passada quan La Jonquera i el Farners aspiraven a la segona posició al tram final de la Lliga però de ben segur que n'hi haurà encara més aquest curs amb la presència de dos equips gironins més com el Girona B i el Banyoles que s'afegeixen al Guíxols, el Lloret i el Peralada. Es tracta del rècord absolut de participació gironina a la competició desde la seva creació el 1991. El màxim fins ara havien estat els 6 d'ara fa un parell de temporades (Figueres, Palamós, Lloret, Farners, Guíxols i Peralada). La presència del Júpiter, el Mollet i el Sabadell B animarà d'allò més una categoria d'allò més exigent.

La Jonquera va ser el més matiner a tornar als entrenaments la setmana passada i durant aquesta, l'han anat seguint Banyoles, Farners i Peralada. Avui serà el torn del Guíxols mentre que el Lloret serà el darrer a posar-s'hi i no començarà a suar fins divendres de la setmana vinent (2 d'agost). D'entrada, l'objectiu de tots és assegurar la permanència malgrat que per ambició cap dels 7 renunciarà a fites majors.

La Jonquera de Manel Cabezos va ser el primer a posar-se a treballar la setmana passada. Els fronterers han perdut peces importants com Arimany (Palamós), Alberto (Elx B) o Ferrón (Olot). Per pal·liar aquestes baixes han arribat jugadors destacats via Peralada com són el golejador Robert, Gallego i Rojas. La resta del grup sobresurt per la seva joventut. El debut serà aquest disasbte contra el Vilajuïga. L'altre equip altempordanès de la categoria, el Peralada, manté Nacho Castro a la banqueta, i alguns homes importants com Montero, Mate, Elies Martí o Vizuete. Les cares noves són Yoann (Argelès), Marc Vilà i Alforcea (Figueres), Toni Gálvez i Sergio García (Palamós). L'estrena dels de Castro serà també dissabte davant el Calonge.

De la seva banda, el Farners estrena entrenador. Després del seu notable any al Quart, Pep Triadú debuta a la categoria amb la màxima il·lusió i un bloc que pot donar molta guerra. Els colomencs han mantingut bona part de la plantilla i a més a més han incorporat José (La Jonquera), Pau Turró i Robert Negre (Quart), Robin (Caldes), Rubén Quiles (Santfeliuenc). La baixa més destacada és la del porter Fradera que marxa a Tercera per jugar amb el Masnou.

El Guíxols s'hi posa tot just avui. De la mà de Ramon Monràs, els ganxons buscaran ser més regulars que l'any passat sense renunciar a res. La retirada del veterà Sergio Pedregosa i l'adéu de Pau Sala al Cristinenc són les baixes més destacades. En canvi, arriben a l'equip Moha (la Jonquera), Jordi Alsina i Raúl Martínez (Calonge), Mancheño (Poble Nou) i Lluís Santamaría (Alavés B). Els ganxons disputaran el Torneig del Suro el cap de setmana que ve (3 i 4 d'agost) contra Llagostera i Palamós.

El darrer a posar-s'hi serà el Lloret. Els selvatans han recuperat el tècnic de l'ascens, Edu Urdiales, i amb ell també ha tornat Peke (Guíxols). Pol Gómez (Damm) és l'altra incorporació. Urdiales comptarà amb molts dels joves que han acabat l'etapa de juvenil i que hauran d'ocupar el buit de jugadors importants com Nuha (Llagostera), Albert Marcos, Pecci i de Marc Ribas, que es retira. El Lloret jugarà el seu primer amistós de preparació contra el Quart el 8 d'agost.

Pel que fa als acabat d'ascendir, el Banyoles manté la ferma aposta pel planter però el tècnic Marc Matamala incorpora un parell de peces de fora com Adrià Casanova (Manlleu) i Ferran Nierga (Peralada). El tradicional Torneig de l'Estany comptarà aquesta edició amb el Figueres, el Girona B, l'Olot. Els banyolins treuen el cap novament en una categoria alta del futbol català després d'uns anys a Segona Catalana.

De la seva banda, el Girona B ha escollit Arnau Sala per a dirigir el debut del filial a la categoria. L'osonenc va començar ahir els entrnaments i avui disputarà el seu primer amistós contra el Coma Cros (20.00). El filial ha perdut Toni Rosell, Isma Taher i Ribu però ha incorporat Alexis (Vic) a més a més dels joves del juvenil Bigas, Varese, Zamorano i Mamadou. Sala estarà pendent de la decisió del tècnic del primer equip Ricardo Rodríguez sobre Gumbau, Vivancos, Nil, Andrés, Coris, Litus Sala, Bonmatí, Arjona i Muñoz per saber si en pot disposar.