Els tres alpinistes desapareguts des de dilluns passat després d'ascendir al Gasherbrum-I, una muntanya de 8.068 metres al nord del Pakistan, han estat donats per morts pels equips de rescat després de diversos intents infructuosos de cerca.

Cinquanta-nou himalaistes de l'estat, sense comptar aquests tres últims, han perdut la vida a les serralades de l'Himàlaia, del Karakorum i l'Hindú Kush des que el 1971 va morir en aquesta zona del món el primer espanyol, Jordi Matas.

L'últim muntanyenc de l'estat mort fins avui a l'Himàlaia era Juanjo Garra, que va morir el passat 27 de maig després d'ascendir al Dhaulagiri.

El succés més greu, per nombre de víctimes, patit per alpinistes de l'estat en aquestes muntanyes es va produir el 16 d'octubre de 2001, quan cinc d'ells van morir després de ser arrossegats per una allau a la muntanya Pumori, al Nepal.

Aquesta és una relació dels pitjors accidents soferts per espanyols-a partir de tres víctimes mortals-en les serralades de l'Himàlaia, del Karakorum i l'Hindú Kush:

- 27 setembre 1987. - Quatre espanyols, Toni Sors, ??Sergi Escala, Francesc Porras i Antonio Quiñones, moren per una allau a l'escalada del Lhotse Shar.

- 1 maig 1990. - Localitzen els cadàvers dels muntanyencs espanyols Miriam García, Jesús Eladio i Miguel Ángel Lausín, quan es dirigien a la muntanya Meru Nord, a l'Himàlaia.

- 14 setembre 1990. - Rafael Gómez Menor i els dos xerpes que l'acompanyaven van morir al ser atropellats per una allau, quan es trobaven a l'Everest a 6.500 metres. Pertanyien a una expedició patrocinada per la Universitat Complutense i dirigida pel muntanyenc i divulgador César Pérez de Tudela.

- 13 agost 1995. - Javier Escartín, de 45 anys, Javier Olivar, de 38, i Lorenzo Ortiz, de 28, membres de l'expedició aragonesa dels clubs Peña Guara d'Osca i Montañeros d'Aragó de Saragossa, moren congelats a 8.000 metres d'alçada després d'arribar al cim del K-2 (8.611 metres). Es van veure sorpresos per un temporal de vents gelats. Els seus cossos no van poder ser recuperats.

- 16 octubre 2001. - Cinc escaladors, els navarresos Aritz Artieda, Javier Arkauz i César Nieto i els guipuscoans Beñat Arrue i Iñaki Ayerza, moren en ser arrossegats per una allau a la muntanya Pumori (7.161 metres), al Nepal.

- 23 Setembre 2012. - Martí Gasull Roig, de 43 anys i un dels fundadors de la catalana Plataforma per la Llengua, mor al costat d'un nombrós grup internacional de muntanyencs en quedar sepultats per una gegantina allau als campaments 2 i 3 del Manaslu. Almenys van morir nou muntanyencs i tres van ser donats per desapareguts.