Molt poca gent deu recordar que Tito Vilanova i el Tata Martino van arribar a enfrontar-se al llarg de les seves carreres futbolístiques. No va ser a la Primera Divisió espanyola, on tant el de Bellcaire d'Empordà com el de Rosario hi van arribar alguna vegada. El primer va fer-ho durant tres temporades consecutives vestint la samarreta del Celta de Vigo. El segon només va jugar 15 partits a la màxima competició estatal, defensant els colors del Tenerife. No van coincidir mai ni en aquesta categoria ni en cap altre partit oficial. L'únic enfrontament entre l'exentrenador del Barça i el seu substitut a la banqueta del Camp Nou va produir-se el dissabte 24 d'agost de 1991, en un amistós de pretemporada d'una tarda d'estiu. L'escenari, l'Estadi Municipal de Vilatenim. Els equips, el Figueres i el Newell's Old Boys.

Les cròniques d'aquell amistós recorden un partit molt dur per part dels argentins, que aquella temporada s'havien proclamant campions de la Lliga Argentina 1990-1991 de la mà d'un jove Marcelo Bielsa, derrotant el poderós Boca Júniors ni més ni menys que al mític estadi de La Bombonera. El jove migcampista Gerardo "Tata" Martino havia estat jugant amb el Tenerife i va creuar l'Atlàntic per disputar la gran final amb l'equip de la seva vida. Els penals van decantar la balança a favor dels de Rosario, campions del Torneo Apertura d'aquell any. El Boca, vencedor del Clausura, va veure com se li esfumava la lliga des dels onze metres. Una de les grans promeses d'aquell Newell's campió era l'exespanyolista Mauricio Pochettino, ara al Southampton.

Uns mesos després d'aquella històrica victòria en camp contrari, el Tata saltava a la gespa de Vilatenim per veure's les cares amb el Figueres que llavors dirigia des de la banqueta Jorge d'Alessandro. Un equip que el tècnic argentí va comandar amb guant de seda fins al fallit play-off d'ascens a la Primera Divisió. A les seves files hi militaven futbolistes com Tito Vilanova, Pere Gratacós, Aureli Altimira, Jordi Melero o Albert Valentín. Noms propis coneguts al futbol català i que, després de penjar les botes, han passat per Can Barça desenvolupant diferents càrrecs.

L'amistós entre el Figueres i el Newell's va acabar amb empat a un. Una de les curiositats és que la diana de la Unió la va signar, precisament, Tito Vilanova, avançant així el conjunt local al minut 50 de joc. L'empat va arribar de la mà de Benizzo, defensa que posteriorment vestiria la samarreta del Celta de Vigo, des del punt de penal quan encara quedaven 20 minuts del final. L'excessiva duresa dels argentins va deixar fora de combat Ferrer i Àngel, encenent la indignació des poc més de mil assistents. Cap dels dos arribaria a l'inici d'aquella campanya 1991-1992, que faria vibrar la ciutat de Figueres i tota la província. Al final, el Cadis acabaria trencant el somni i l'entitat altempordanesa mai tornaria a ser el mateix.