Atlètic de Madrid i FC Barcelona han resolt el seu partit en empat, un xoc entre dos estils que ha acabat en taules i amb el liderat i l'honorífic campionat d'hivern en mans del conjunt blaugrana.

L'Atlètic ha fet el partit que volia. Ha defensat amb un ordre gairebé insuperable i ha tingut opcions per guanyar, les mateixes que el Barcelona, que amb la possessió de la pilota no n'ha tingut prou per vèncer al Calderón. Li ha faltat profunditat contra un rival combatiu, que ha convertit el duel en un embolic constant per a l'atac blaugrana.

Ni la suplència de Messi i Neymar ni l'enèrgic inici de l'Atlètic, que ha encès el partit durant els primers minuts, han canviat el guió establert del matx. La partida estava clara, definida des del vestidor: la força col·lectiva i l'ordre blanc-i-vermell contra el futbol, el toc i la possessió blaugrana.

A la fórmula de la Supercopa d'Espanya, que li va valer a l'Atlètic per competir fins a l'últim moment amb el Barcelona, li ha afegit alguna cosa més. El conjunt madrileny ha canviat registres durant el duel. Del replegament a la pressió, de la pressió al replegament, sempre amb l'ocupació d'espais com una prioritat davant del talent rival.

Perquè al Barcelona, més enllà que Messi i Neymar veiessin el duel des de la banqueta al començament del xoc, li sobra futbol i precisió. La seva essència és aquesta, la que el condueix en cada embat, la que avui li ha donat el control de la pilota i la que l'Atlètic ha combatut amb les línies molt juntes, amb insistència i amb contraatacs.

Un joc poc agraït

En aquest partit no s'ha sentit incòmode l'Atlètic, potser massa enrere per combinar un bon contraatac, ni el Barcelona ha tret profit del seu domini del primer temps. Hi ha hagut ocasions per a tots dos, tampoc moltes: una jugada genial d'Arda Turan, un parell de remats de Diego Costa, un tret -el primer del Barça als 17 minuts- i un cop de cap de Pedro o un intent llunyà de Piqué.

A l'intermedi, amb el partit per sota de les expectatives en els primers 45 minuts, tot estava embussat en aquest panorama, a l'espera d'una mica més dels dos equips, d'una acció que alterés un duel monòton, d'un impuls de l'Atlètic, sempre a la recerca d'algun desmarqui decisiu de Diego Costa, o de l'eficàcia del Barça.

La pissarra ha apagat la brillantor i la lucidesa dels dos millors equips de la primera volta, reapareguda per moments a la segona part, un duel més atractiu, amb més ambició i més convicció ofensiva, sobretot de l'Atlètic, i amb l'aparició de Messi, que ha substituït al descans a Iniesta, i de Neymar, en el minut 67.

De l'Atlètic han tirat en atac Arda Turan i Diego Costa; el Barça, inesperadament pla a dalt contra la col·locació defensiva local, s'ha encomanat a Messi, que ha provocat les dues ocasions blaugranes en el viatge cap a l'equador del segon temps, amb una acció individual, primer, i una paret i un cop de cap, després.

Tot estava obert. Ja ningú s'ha sentit propietari ni tan sols de l'empat. Ni el Barcelona, quan Arda Turan ha guiat un contraatac culminat per Diego Costa i aturat per Valdés o quan el jugador turc, el millor del seu equip, ha enganxat una volea dins de l'àrea, ni l'Atlètic, quan Courtois ha parat una internada a Messi, l'última ocasió d'un empat que manté la igualtat en el liderat.

Fitxa tècnica:

0 - Atlètic de Madrid: Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Filipe; Arda, Gabi, Tiago (Cristian Rodríguez, m. 82), Koke; Diego Costa i Villa (Raúl García, m. 76).

0 - Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba; Sergio Busquets, Xavi, Iniesta (Messi, m. 46); Pedro (Sergi Roberto, m. 81), Cesc i Alexis (Neymar, m. 67).

Àrbitre: Mateo Lahoz (C. Valencià). Ha amonestat els locals Gabi (m. 43) i Godín (m. 46) i els visitants Jordi Alba (m. 57), Mascherano (m. 72) i Alves (m. 83).