Ara fa un any Yankuba Sima jugava al júnior B del desaparegut Sant Josep, el primer curs de batxillerat se li feia molt costa amunt i, més enllà de la possibilitat que els seus 2.07 d'alçada li obrissin les portes d'algun júnior preferent de Barcelona, res feia pensar que allò que més l'il·lusionava, el bàsquet, li serviria de trampolí cap a una vida millor. "La meva vida ha canviat molt, fa un any veia gairebé impossible fer el que estic fent actualment, però em van donar aquesta oportunitat i crec que ho he intentat aprofitar entrenant-me molt dur cada dia, millorant molt físicament i tècnicament. Realment el canvi ha estat enorme", explica Sima (Girona, 1996) sobre la proposta que li va fer el tècnic gironí Damià Soria d'anar a Las Palmas a provar una setmana amb la Canarias Basketball Academy.

La CBA és una institució que prepara jugadors d'arreu -espanyols, molts europeus i bastants xinesos- per fer el salt al bàsquet universitari nord-americà. Yankuba va convèncer ràpidament el director de l'acadèmia, Rob Orellana, i, després de passar-se un any intentant recuperar el temps perdut en els estudis i, sobretot, entrenant-se matí i tarda, la seva vida ha canviat molt. "Ha sigut difícil, sobretot els primers mesos perquè estava lluny de la família i dels amics, el ritme d'entrenaments se'm feia dur... però al final t'hi acabes adaptant i ara tinc molt clar que això és el que vull", apunta un Yankuba Sima que, en aquests últims mesos s'ha convertit en una de les gran promeses del joc interior del bàsquet espanyol. Al juliol jugarà l'Europeu sub18 de Turquia, mentre Orellana i Damià Soria li preparen el salt al bàsquet nord-americà per aquest mateix estiu. "Vull anar a jugar als Estats Units, perquè ho veig com una gran oportunitat per al meu futur. L'opció d'acabar entrant en una universitat d'allà m'obre una porta que va més enllà del bàsquet, perquè jugant en un club d'aquí, encara que sigui molt gran com el Barça o qualsevol altre, si el bàsquet no et surt bé acabes fora i no tens res més", argumenta un Sima que, més enllà dels tècnics de la CBA i de la gent que el coneixia de Girona, es va fer un nom en el món del bàsquet gràcies a la seva actuació amb la selecció espanyola al conegut torneig de Mannheiem.

A Alemanya, en una competició oficiosa de gran prestigi on cada any es troben els millors júniors del món, Yankuba va brillar, amb partits com un de 18 punts i 14 rebots contra Xina, i el nom de Yankuba Sima ja va irrompre a tot arreu. "Em va servir per guanyar molta confiança en mi mateix, veure que podia competir al mateix nivell que els millors", diu el gironí que, pocs mesos després, serà el gran referent interior de la selecció espanyola sub18 de Jota Cuspinera portarà a l'Europeu de Turquia. I això quan fa un any, abans del seu aterratge a la CBA canària, poca gent de la Federació Espanyola sabia qui era el pivot gironí.

"L'Europeu és el millor torneig del continent, hi haurà molts ulls pendent del que hi passa i jo només puc dir que ho donaré tot", assegura un Yankuba Sima que, tot i que entre el retorn des de Canàries i la concentració amb Espanya només estarà un parell de setmanes a Girona, va cada dia a Fontajau a entrenar-se amb Damià Soria. "Tinc clar que no puc parar de treballar. Tinc l'exemple més clar que a casa amb el meu germà (Lamin) que va jugar al Barça i no va poder aprofitar l'oportunitat. Ara en ell és el primer que m'anima a treballar molt dur per aconseguir-ho".

I no només Lamin, i la resta del seus germans, animen Yankuba a seguir treballant per anar als Estats Units perquè "la meva mare m'insisteix que no deixi escapar aquesta oporunitat i no ho faré". El seu paper a Manheim ha fet que més d'un club ACB hagi pensat en Yankuba Sima per jugar amb el seu filials, però el pivot gironí continua allunyat de representants i d'ofertes a curt termini per buscar triomfar, esportivament i personalment, a través del món universitari nord-americà que, sense l'ajuda del bàsquet, li quedava molt lluny de la Santa Eugènia natal ara tot just fa un any.

"Seguim convençuts que anar als EUA és la millor opció per en Yankuba i, si no hi pot anar aquest estiu per temes acadèmics, encara hi podria anar el següent", explica Damià Soria que, amb Rob Orellana, busquen al pivot gironí una "Prep School" als Estats Units on treure's l'equivalent del batxillerat d'aquí i entrar l'any següent en una bona Universitat per combinar-hi bàsquet de primer nivell i estudis.