El 20 de juny de 1993, la Unió Esportiva Figueres guanyava, 2-3, al camp del Castella, però la victòria no era suficient per mantenir la categoria, al sumar 38 punts després de l'última jornada, empatat amb l'Eibar i descendit per la diferència de gols. Era l'última jornada que el Figueres jugava a Segona Divisió A i deixava el Palamós tot sol a una categoria que perdria la temporada 1994/95. No hi tornaria a haver gironins fins que el Girona pujés la temporada 2007/2008, tretze temporades més tard.

Ahir una victòria a la pròrroga (3-1) davant el Nàstic, feia que el Llagostera es convertís en nou equip de Segona A, acompanyant al Girona a la categoria de plata del futbol estatal i, 21 anys i 1 dia més tard tornava a portar dos equips gironins a la categoria.

En l'anterior etapa amb dos conjunts gironins, el degà i el Figueres van compartir quatre temporades a la categoria de plata, des de la 89/90 fins la 92/93, i van ser anys daurats pel futbol gironí. Els primers en arribar-hi van ser els altempordanesos, que van aconseguir l'ascens la temporada 86/87 i se n'hi va estar set, just les que sumarà el Girona la propera temporada. Per la seva banda, el Palamós va aconseguir pujar a Segona A tres temporades més tard, la 89/90. El degà va aconseguir encadenar sis temporades consecutives a la divisió de plata i va consumar el descens a Segona B al quedar en dissetè lloc i, tot i que s'acabaren repescant dos conjunts, els diversos impagaments que arrossegava el degà van impedir que la Lliga de Futbol Professional els acabés ascendint.

Tant Figueres com Girona, van estar a un partit de pujar a Primera Divisió. L'últim el Girona, la temporada passada, però va perdre en la promoció davant l'Almeria totes les opcions de pujar de categoria. La mateixa història va patir el Figueres, que va aconseugir pujar la promoció d'ascens a Primera Divisió la temporada 1991/1992 i que acabaria perdent davant el Cadis. És el més lluny que han arribat mai els equips gironins dins la lliga de futbol professional.

El Llagostera, un equip modest, de poble, doncs, passa a ser el quart equip gironí que milita a Segona A i retorna els dos equips de la província a una categoria en què, a partir de demà, hi podria haver cinc equips si l'Hospitatet és capaç de superar el Leganés en la seva eliminatòria (19.30 hores, amb 1-0 pels madrilenys en el partit d'anada).

Que hi hagi cinc equips catalans a Segona A és una circumstància que no passa des de, precisament la temporada que va baixar el Figueres, la 1992/1993. Aquell any, van baixar-ne dos d'equips catalans, doncs el Sabadell, cuer, va acompanyar el Figueres a Segona B, mentre que el Lleida, campió de la categoria de plata, va aconseguir l'ascens a Primera Divisió. Palamós i Barça B eren els altres catalans de la categoria aquell curs. De tota manera, encara falta que l'Hospitalet remunti, com va fer ahir el Llagostera, el seu partit, fent valer l'avantatge de jugar a casa, i es converteixi en equip de Segona Divisió A.

Un dia històric, per recordar a la província, dos equips, gairebé germans, veïns, compartiran tota una temporada a la categoria de plata, assolint una fita que no es veia a la província des de la temporada 1992/93.