El 8 d'agost passat la primera medalla d'or olímpica de l'esport gironí celebrava el seu segon aniversari. La conqueria a Londres 2012 el taekwondista de Vilafant Joel González, en la categoria de -58 quilos, vencent en una final disputada gairebé a la mitjanit al coreà Daehoon Lee. El que va venir després van ser desenes d'homenatges, contractes publicitaris i, malauradament, un calvari en forma de lesió que l'ha tingut apartat del tatami un any i dos mesos. Però la vida ha continuat, per a González, que ha acabat la carrera de criminologia i que, dissabte passat, en el Grand Prix d'Astana (Kazakhastan) va tornar a competir. El resultat va ser el de menys (va quedar eliminat a vuitens, de primeres, per José Antonio Rosillo, guanyador de la medalla de bronze). El que de veritat importava eren les sensacions damunt del tatami i aquestes "van ser bones", segons confessava ahir poc després d'haver aterrat al Prat.

Joel tornarà ara al CAR per seguir amb la seva posada a punt. El malson havia començat el maig de 2013 a l'Open d'Espanya d'Alacant per culpa d'un mal gest i allò el va acabar perjudicant al Mundial de Puebla (Mèxic) on l'estiu passat va ser eliminat a quarts precisament pel coreà a qui va prendre l'or olímpic. Al desembre va acabar operant-se d'un trencament d'encreuats i, per si tot això no fos prou, havia decidit canviar de pes i competir ara en -68. Deu quilos més que a Londres, amb els canvis de rutina, alimentació i entrenaments que això requereix. El motiu de provar sort en una altre categoria?: "Em costava molt mantenir els 58 quilos d'abans i també em veia faltat de motivació".

Els reptes del campió són ara dos. Esportivament vol aprofitar el que resta de 2014 per acabar-se de posar en forma i tornar a ser aquell taekwondista que va enlluernar fa uns anys amb l'or als Jocs, dos mundials i dos europeus. Amb 24 anys té temps per recuperar el camí perdut. "Després de tornar a competir he comprovat que puc tornar a estar a dalt de tot, només em cal agafar el ritme de competició. El test d'Astana era una prova, una manera de saber allà on sóc després d'un mes d'entrenaments intesius. I sé que ho puc fer", reflexionava ahir.

Manchester, que acollirà a finals d'octubre un altre Grand Prix amb els 32 millors especialistes mundials, és la seva propera estació. Ho té clar. Vol ser a Rio el 2016 per defensar el seu títol olímpic, encara que sigui en una categoria diferent: "Quan has participat en uns Jocs, i més si has guanyat, no et vols perdre els següents". El 2015 serà clau per consolidar el seu rànquing a la classificació mundial, on ara ocupa la sisena posició. Dels resultats que obtingui sortirà, o no, el seu bitllet per al Brasil.

Lluita contra el frau al futbol

Pot semblar sorprenent però l'altre front obert de Joel González és dins del món del futbol, l'esport que havia practicat de petit -va jugar amb els equips base del Figueres- abans de descobrir el taekwondo al gimnàs del seu pare a Vilafant. Joel no tornarà a trepitjar la gespa de Vilatenim. Ara té una feina a la Lliga de Futbol Professional, que l'ha contractat aprofitant els seus estudis de criminologia per situar-lo en un departament d'integritat que lluita "per detectar i evitar la compra de partits i, en general, el frau", segons ell mateix explica.

Fa uns mesos, en una entrega de premis, va conversar amb els presidents del Consell Superior d'Esports i la LFP, Miguel Cardenal i Javier Tebas, i li van explicar que "buscaven algú amb el meu perfil per encarregar-li aquesta feina". Dit i fet, la primavera passada González va estar un parell de mesos a Brussel·les i Viena documentant-se i aprenent els mètodes de Federbet, empresa especialitzada en la lluita contra el frau en les apostes esportives. Va ser tan bona l'experiència que va allargar l'estada unes setmanes més per viure el Mundial de futbol des del costat dels qui lluiten per garantir la netedat de les competicions. Oli en un llum, compaginar l'esport amb els seus estudis.

González s'instal·la novament al CAR de Sant Cugat i té pendent concretar amb la Lliga com combinar la feina amb els entrenaments i competicions. Que tremolin els tramposos. El campió olímpic es vol doctorar també professionalment.