De líder, a quart classificat, i encara gràcies. Aquesta és la davallada que ha protagonitzat el Barça en aquesta última jornada de lliga a la classificació després de la inesperada derrota contra el Celta al Camp Nou. Aquest mal resultat, combinat amb les victòries del Madrid i l'Atlètic, dissabte, i la del València, ahir, van permetre a aquests tres equips superar els blaugranes a la taula. Ara són els blancs els qui dominen la Lliga BBVA, amb 24 punts, un més que València i Atlètic, i dos més que el Barça i el Sevilla. Els andalusos van desaprofitar ahir a San Mamés l'ocasió de situar-se líders en solitari. Perdent contra l'Athletic els andalusos segueixen igualats amb els blaugranes, però per sota gràcies al millor goal average de l'equip català.

Les dues últimes jornades de lliga han estat per oblidar per als blaugranes. El Barça va presentar-se al Bernabéu líder imbatut, sense haver encaixat cap gol, i amb el Madrid quatre punts per sota. Ara ja el té dos per sobre, quan els càlculs dels més optimistes ja es fregaven les mans pensant en una victòria que hauria deixat els blancs a set de diferència.

D'altra banda, el defensa del Barcelona Jérémy Mathieu estarà entre dues o tres setmanes de baixa, per una lesió al soli. El jugador francès, que va acabar lesionat dissbte en el partit contra el Celta, es perdrà els compromisos que té aquesta setmana el primer equip davant l'Ajax, a la Lliga de Campions, i l'Almeria, en Lliga.

La parada de seleccions de la setmana següent provocarà que el Barça no torni a la competició fins al dissabte, 22 de novembre, quan rebrà el Sevilla al Camp Nou, amb Mathieu, en principi, ja recuperat. Després de la inesperada derrota contra el Celta (0-1), els homes de Luis Enrique es van exercitar ahir per preparar el compromís europeu en el camp de l'Ajax. Una sessió preparatòria que va comptar amb la presència de tots els disponibles. Van fer treball específic Jordi Alba, Mathieu, Rafinha i Vermaelen. Iniesta, que també es va lesionar el soli, en el seu cas al Bernabéu, va continuar amb el seu procés de recuperació.

En plena depressió per les dues derrotes seguides a la lliga i per haver perdut pistonada en la classificació, la Lliga de Campions pot ser aquesta setmana una bona excusa per recuperar sensacions. El Barça és, juntament amb set equips més, -Madrid, Borussia Dortmund, Arsenal, Bayern, París Saint Germain, Chelsea i Porto-, un dels que poden deixar asse?gurats els vuitens de final amb dues jornades d'antelació al tancament de la fase de grups del torneig.

L'inici de la segona volta d'aquesta ronda portarà els blaugranes a Amsterdam. El Barcelona estarà ja matemàticament a vuitens amb una victòria dimecres al camp de l'Ajax sempre que l'APOEL no tregui els tres punts de París davant el campió francès. Igualment, el PSG segellaria la seva classificació per a la següent ronda si guanya el quadre xipriota i el campió holandès no venç el Barcelona.

Els catalans, que l'any passat van perdre a l'Amsterdam Arena, i els francesos podrien deixar sentenciat el Grup F només a costa de definir entre tots dos qui avançaria com a primer de grup i qui com a segon. L'Ajax, però, necessita almenys un punt per mantenir opcions de classificació.