Ahir va fer quatre anys l'Hèrcules perdia per 3-0 al camp de l'Espanyol. Era la temporada 2010/11, al final de la qual els alacantins descendirien a Segona A, iniciant una davallada als inferns que va culminar el curs passat, baixant a Segona B. L'Hèrcules ha jugat 20 temporades a la màxima categoria i en aquella seva última experiència la gesta més destacada que va protagonitzar va ser guanyant 0-2 al Camp Nou contra el Barça de Pep Guardiola. Demà l'equip alacantí visitarà el camp d'un Olot que, quatre anys enrere, mentre l'Hèrcules queia contra l'Espanyol, se situava per primera vegada en els llocs d'ascens a Tercera (militava a Primera Catalana) gràcies a una victòria per 2-0 contra el Montcada. Nitus Santos ?n'era el tècnic. A l'equip hi eren, entre d'altres, Freixa -ja retirat-, Hostench -ara a l'Elx Il·licità- i Abel -que continua al club garrotxí.

El futbol gironí mai ha tastat la Primera Divisió. L'han acaronada el Girona i el Figueres, però la provincia continua esperant el moment de veure algun dels seus equips a l'elit del futbol. Aquest cap de setmana es dóna la ?circumstància que els rivals dels tres clubs de referència de la demarcació són històrics ex-Primera. En total, Hèrcules (que demà juga a Olot), Sporting (que avui rep el Llagostera) i Recreativo (que demà serà a Montilivi) sumen 65 temporades a la màxima divisió, però també participacions europees, finals de Copa i un historial amb grans jugadors.

El Llagostera ha debutat aquest any a la Lliga Adelante, una fita històrica per al club representatiu d'un poble del Gironès de 8.000 habitants. Ja han visitat el Benito Villamarín en un partit de Copa i avui toca anar a El Molinón, un dels estadis més emblemàtics del futbol espanyol. L'Sporting és un dels 9 clubs que mai ha jugat més avall de Segona A. Ha militat 40 cursos a Primera, i 43 a l'esgraó immediatament inferior. La màxima gesta dels asturians va ser el subcampionat de Primera de la temporada 1978/79 o les seves sis participacions a la Copa de la UEFA. L'Sporting duu ara tres anys seguits a la Lliga Adelante, després de baixar de Primera la campanya 2011/12, la mateixa en què el Llagostera va debutar a Segona B. Fa tres anys, els asturians guanyaven per 2-1 el Getafe i el Llagostera, aquell mateix cap de setmana, tombava per 3-0 el Gandia amb gols d'Aimar (encara a la plantilla) i Pedrito (2). En l'onze titular que va presentar Alsina també hi eren Vallho, Tarradellas, Enric Pi i Tito, a banda d'Óscar Álvarez, que avui és membre del cos tècnic.

El Recreativo, que demà visitarà Montilivi, no té tanta trajectòria a Primera com l'Sporting o l'Hèrcules, però és el club degà del futbol espanyol (es va fundar el 1889) i en la seva trajectòria hi destaca, per exemple, el subcampionat de Copa del Rei de 2003 (va caure contra el Mallorca per 3-0). Els andalusos han jugat cinc anys a Primera, l'última vegada la temporada 2008/09. El Girona, aquell curs, tornava a Segona A després de mig segle d'absència.

Avui fa sis anys el mateix equip que demà es batrà al Girona visitava el Bernabéu, on va perdre per la mínima (1-0) per culpa d'un gol de Sneijder poc abans del descans. En aquell Madrid, que entrenava Schuster, jugaven Casillas, Ramos, Pepe, Higuaín i Raúl. El Girona, aquella mateixa jornada, queia a Vitòria contra l'Alabès per idèntic resultat.