L'alemany Manuel Neuer, l'argentí Lionel Messi i el portuguès Cristiano Ronaldo es disputaran la Pilota d'Or de 2014, després de ser designats ahir finalistes per la FIFA i la revista francesa France Football. Tal com s'esperava, el campió del món amb Alemanya, el subcampió amb l'Argentina i el vencedor de la Lliga de Campions amb el Reial Madrid optaran al premi, el guanyador es revelarà el proper 12 de gener a Zuric.

La nòmina de finalistes a la Pilota d'Or no va oferir sorpreses. Neuer es convertirà en el primer porter a pujar al podi del guardó des que ho fes el 2006 l'italià Gianluiggi Buffon, que va acabar segon després del seu compatriota Fabio Cannavaro. El jugador de la selecció alemanya i del Bayern Munic, de 28 anys, pot convertir-se en el segon porter que guanya la Pilota d'Or, premi creat el 1956, i que només n'ha distingit un fins ara, el soviètic Lev Yashin el 1963. "És una notícia fantàstica i un gran honor per a mi. No és el més habitual que es designi un porter i això ho dec als meus companys d'equip. Amb el Bayern i amb la selecció nacional vam tenir un fantàstic any 2014", va declarar ahir Manuel Neuer, després de conèixer la decisió de la FIFA. "Estic content per Manuel Neuer. Ha fet un extraordinari treball sota els pals, tant al Mundial com a la Lliga de Campions i en la Bundesliga", va apuntar el president del Bayern Munic, Karl-Heinz Rummenigge, en al·lusió al campionat del món aconseguit al Brasil per la selecció i als títols del seu equip. Neuer va ser l'únic dels tres finalistes que va parlar ahir després de conèixer la seva designació. Messi i Cristiano Ronaldo van guardar silenci.

Quatre premis té ja l'argentí Messi, elegit enguany millor jugador del Mundial en què va contribuir a portar l'Argentina fins a la final. Després d'haver batut recentment els rècord de màxim golejador de la lliga espanyola i de la Lliga de Campions, l'argentí del Barcelona torna a estar al triumvirat de la Pilota d'Or, en què no falla des de 2007.

Cristiano Ronaldo, per la seva banda, defensa el títol i opta al seu tercer guardó, que va guanyar per primera vegada el 2008 i en què ha estat segon en quatre ocasions, 2007, 2009, 2011 i 2012. La seva Bota d'Or com a màxim golejador d'Europa, la seva Lliga de Campions amb el Reial Madrid li atorguen galons suficients per optar al premi, malgrat la seva mediocre actuació al Mundial del Brasil.

En la categoria femenina, la brasilera Marta torna a aspirar a la Pilota d'Or, que ja va guanyar el 2006 i 2010, i que es disputarà amb l'alemanya Nadine Angerer, defensora del ?títol, i la nord-americana Abby Wambach, vencedora en l'edició de l'any 2012.

En la categoria de millor entrenador els tres finalistes són l'italià del Reial Madrid, Carlo Ancelotti, el seleccionador alemany, Joachim Löw, i el tècnic de l'Atlètic de Madrid, Diego Simeone, vencedors, respectivament, de la Lliga de Campions, el Mundial de Brasil i la lliga espanyola.

En l'apartat de tècnics d'equips femenins, els tres finalistes són, l'alemany Ralf Kellermann, entrenador del Wolfsburg, la seleccionadora dels equips inferiors d'Alemanya, Maren Meinert, i el seleccionador japonès, Norio Sasaki, vencedor el 2011.

La FIFA i France Football van revelar també els candidats al millor gol de l'any, l'anomenat premi "Puskas", al qual opten l'aconseguit per la irlandesa Stephanie Roche amb el Peamount United, el del colombià James Rodríguez aconseguit al Mundial contra Uruguai , i el que va marcar l'holandès Robbie van Persie de cap a Espanya en aquesta mateixa competició.