El santuari dels Àngels ha sigut, històricament, un escenari ideal per a diferents disciples esportives. S'hi han fet curses atlètiques (el GEiEG va celebrar l'any passat el 50è aniversari de la seva), ciclistes i també automobilístiques, en trams dels ral·lis Girona o Costa Brava. Durant els anys 70 i principis dels 80 també van tenir molta anomenada les "pujades" al santuari, puntuables pel que s'animenava Campionat d'Espanya de muntanya, amb protagonistes com Salvador Servià, Josep Maria Servià i Salvador Claret, i l'organització del RACC. Ara, més de 30 anys després, RallyClassics, l'organitzadora del Costa Brava i del Costa Brva històric, ha decidit recuperar-ho. Serà l'any que ve, el 7 de novembre, amb una exhibició per a vehicles clàssics que permetrà tornar a veure en acció barquetes, 124, Alpines, Stratos i Porsche d'aquella època competint.

Àlex Romaní, president del RallyClassics, explica que "fa tres anys que teníem la idea de recuperar la pujada històrica als Àngels i ara hem pensat que era el moment". Per donar encara més valor a la prova, l'han situada al final del calendari de curses (17) que organitzaran el 2015, amb la idea de tancar la temporada de forma sonada. Tot i que encara queda gairebé un any, els organitzadors ja tenen clar que tallaran la carretera des del restaurant Can Pol fins al santuari, en un tram de poc menys de sis quilòmetres. "Les pujades als Àngels eren una de les proves que reunia més afició i, com a tram, és emblemàtic. Esperem molta gent", assenyalen els organitzadors, que a l'hora de tancar els permisos han de parlar amb els ajuntaments de Girona, Quart i Sant Martí Vell.

Donar-li continuïtat

L'objectiu és que la Pujada històrica als Àngels tingui continuïtat i ja passi a formar part del calendari de proves que organitza anualment RallyClassics, com el Costa Brava i el Costa Brava històric. La llista de pilots participants encara es desconeix, però seran els mateixos que competeixen en aquestes proves de vehicles clàssics. Romaní té clar que "serà un espectacle únic i irrepetible per a tots els aficionats a l'automobilisme. Un dels nostres objectius és recuperar proves històriques de casa nostra i preservar el patrimoni i amb la Pujada als Àngels ho aconseguim sobradament".

El Santuari, situat a 484 metres d'alçada, ofereix unes espectaculars vistes de Girona, el Baix Empordà, les illes Medes, els Pirineus, el Montseny i les Guilleries. A banda de les "pujades" que es van convertir en habituals els anys 70 i 80, els Àngels són un tram mític de proves automobilístiques com els ral·lis Girona i Costa Brava. L'última edició del Mundial que s'hi va celebrar va ser la de 1999. La proximitat amb Girona hi solia dur una marea d'aficionats fins el punt que es va deixar de programar per excès de públic.