El Barça no va aprofitar l'ensopegada del Reial Madrid i, fidel a la tradició de les últimes quatre temporades, va tornar a caure a Anoeta davant una Reial Societat que va realitzar un extraordinari partit defensiu. Els conjunt basc va beneficiar-se del gol en pròpia porteria de Jordi Alba quan encara no s'havia arribat als dos minuts de joc i en va fer prou per quedar-se amb tres punts punts que seran molt cars per a l'equip de Luis Enrique.

Dues aproximacions en menys d'un minut derivarien en el gol dels donostiarres, que es va produir després d'una centrada de Canales i un error de la defensa culer, que va dubtar davant Xabi Prieto. Jordi Alba, sense voler, va batre Claudio Bravo, que tornava a la que va ser casa seva durant vuit temporades. El xilè, que en les anteriors temporades havia fet la guitza al seu actual equip, va patir ahir la sensació de marxar d'Anoeta davant un conjunt teòricament inferior i que sobreviu a la part baixa de la taula. Els tres punts que va sumar ahir el conjunt de l'escocès David Moyes són tota una ampolla d'oxígen mentre que penalitzen d'allò més a Luis Enrique, que ahir va deixar a la banqueta a homes importants com Messi, Neymar, Alves i Piqué.

Tot i el gol inicial dels locals, el Barça no es va descompondre i va esperar el seu moment. Tard o d'hora arribaria, fet que va estar a punt de produir-se en el minut 25 de la primera meitat, quan una contra fulgurant va culminar amb una rematada de Pedro més enllà dels tres pals per centímetres. El Barça havia posat la por al seu rival i la Reial esperava enrere i seguia amb la mirada les interminables possessions dels blaugranes que gairebé sempre portaven profunditat però no perill. I sense perill era impossible marcar.

La segona ocasió de la Reial Societat no va arribar fins al minut 36, en una ràpida contra que va acabar amb un gran xut de Canales, qui va desfer-se, prèviament i de forma magistral, de Montoya gràcies a un moviment de maluc. Bravo, però, va fer la seva feina i va aturar el xut del jugador càntabre.

Van entrar Messi i Neymar a la segona meitat per apagar el foc però els donostiarres seguien en el seu intent de provocar un incendi a la Lliga, ja que el Barça tenia l'obligació de superar al conjunt basc per aprofitar que el Reial Madrid havia caigut a València. Els de Moyes, però, sí van saber jugar amb el temps i els davanters Vela i Prieto van tenir paciència per buscar un segon gol que pogués tancar el partit. Aquest no va arribar, però tampoc va ser necessari.

En 80 minuts de joc, el conjunt blaugrana no va tenir ni una ocasió clara de gol. El perill, però, es palpava cada vegada que Neymar, Messi o Luis Suárez agafaven la pilota i s'acostaven a l'àrea. L'ambient d'Anoeta era el de les grans cites i, en un curs en què estan patint d'allò més, veure guanyar al totpoderós Barça era una alegria que es palpava a les graderies. La parròquia local va demanar amb intensitat el xiulet final, per poder respirar amb tranquil·litat.

Els últims minuts van ser com un partit d'handbol, el Barça movia la pilota d'extrem a extrem i els blanc i blaus es defensaven com podien a la recerca d'una victòria, que finalment va arribar perquè els blaugranes estaven encara digerint el torró nadalenc i el porter Rulli va sortir en els instants finals davant Luis Suárez. La ineficàci dels davanters de cara a porteria i la manca de capacitat per crear ocasions deixa el Barça en una situació preocupant abans de rebre diumenge a l'Atlètic de Madrid.