El portuguès del Reial Madrid Cristiano Ronaldo va conquistar ahir la seva tercera Pilota d'Or, que el reconeix com el millor jugador del món per segon any consecutiu, per assaltar la història i amenaçar el domini de l'argentí del Barcelona Lionel Messi. Era un guardó esperat, el reconeixement a un futbolista que va dominar el 2014 amb 56 gols en 51 partits amb els blancs, referent màxim d'un equip que va conquistar la Copa d'Europa, la Copa del Rei, la Supercopa d'Europa i hi va posar la guinda amb el Mundial de Clubs.

No hi va haver llàgrimes de Cristiano en aquesta ocasió al Kongresshaus de Zuric, les va contenir com va poder. Còmode sobre l'escenari, sentint el protagonisme dels focus apuntant després de tallar la passada temporada el domini de Messi amb quatre pilotes consecutives, va acabar amb el seu crit característic. Un "uuuuhhhh" que desentonava amb el seu immaculat vestit negre però que reivindica la seva figura.

"Mai vaig pensar guanyar tres vegades aquest pilota, ara espero no quedar-me aquí. Espero arribar a les quatre de Messi. Vull passar a la història del futbol com el millor". Així és Cristiano. Es va repetir la imatge del seu fill pujant a l'escenari, rebut amb somriure però sense les llàgrimes que van marcar el lliurament de fa un any.

La caça a l'argentí és una de les seves motivacions diàries mentre es converteix en llegenda. Iguala amb tres guardons els holandesos Johan Cruyff (1971, 1973, 1974) i Marco van Basten (1988, 1989, 1992), el francès Michel Platini (1982, 1983, 1983). Superant àmpliament en la votació als seus rivals amb un 37,66% dels vots, per un 15,76% de Messi i un 15,72% de Manuel Neuer.

No hi ha reconeixement per als porters, ni espai per a això fins que no es lliuri un guardó per línia del camp. El protagonisme recau en els golejadors, més encara en l'era de dos futbolistes d'una altra dimensió. Messi i Cristiano dominen els últims set anys. Van camí de la dècada en un nivell superior.

El protagonisme de Messi es va reduir aquest any. Va enlluernar de nou a la passarel·la amb la seva elecció de vestit de Dolce & Gabbana, un blau brillant que va cridar l'atenció en la imatge de l'onze de gala. Més encara ho va fer la seva serietat quan es va projectar el vídeo de Luis Enrique elogiant les seves virtuts. La figura de Messi va adquirir rellevància quan es va saber que va votar Alejandro Sabella, Guardiola i Mourinho com a millors entrenadors.

El protagonisme del Madrid es va estendre en el Premi Puskas. El va conquerir el xut amb l'esquerra de James Rodríguez del Mundial de Brasil amb Colòmbia davant l'Uruguai. Un gol que va canviar la seva carrera. La gala va estar dirigida aquesta edició per Kate Abdo, presentadora de Sky Sports News. En aquesta ocasió sense companyia d'un exjugador al costat, marcada per les emotives paraules del president de FIFA Joseph Blatter després dels atemptats terroristes de París. Va ser monòtona fins al crit final de Cristiano.

El Mundial de Brasil va ser decisiu en la tria pel millor tècnic. L'exhibició d'Alemanya va impulsar l'elecció de Joachim Löw, la gesta de retornar al cim del món amb un nou estil a una selecció que va superar anys d'incertesa, es va imposar als grans mèrits de Carlo Ancelotti i Diego Simeone.