L'alemany Andre Schürrle i el colombià Juan Guillermo Cuadrado han estat els moviments més sonats del mercat de fitxatges hivernal, que va tancar aquest dilluns a les grans lligues europees.

L'alemany jugarà al Wolfsburg. La tornada al seu país del campió del món al Brasil 2014 va ser l'última gran operació del període de fitxatges. Diu adéu a Anglaterra, a Londres, on militava al Chelsea, a canvi de 32 milions d'euros. Una mica menys del que l'entitat de Roman Abramovich va desemborsar dies abans pel colombià Cuadrado (35), fins ara a la Fiorentina italiana.

Totes dues operacions superen en repercussió la contractació del davanter ivorià Wilfried Bony pel Manchester City des del Swansea per 33 milions d'euros. Una operació tancada ja el passat mes de desembre. Assumida des de llavors i la repercussió ara ja ha decaigut.

A Espanya, les transaccions es van acabar divendres passat. Va donar símptomes de certa recuperació econòmica la Lliga BBVA que va recuperar la iniciativa inversora pel reforç dels seus equips. A l'Atlètic de Madrid va arribar Fernando Torres, al Reial Madrid el brasiler Lucas Silva, al València l'argentí Enzo Pérez i al Vila-real el costa-riqueny Joe Campbell.

A Anglaterra, el Chelsea va donar mostres de la seva fortalesa econòmica i va posar tot de la seva part per tancar la incorporació del colombià Juan Guillermo Cuadrado, fins ara a la Fiorentina, a qui ha cedit l'egipci Mohamed Salah. El balanç de l'entitat londinenca s'ha equilibrat amb el traspàs de Schürrle a Wolfsburg, el més sonor de l'últim dia. L'internacional alemany torna al seu país per adquirir més protagonisme. Per liderar el projecte d'una de les grans sensacions del present curs a la Bundesliga.

L'ivorià Wilfried Bony, davanter del Swansea i decisiu en la classificació de Costa d'Ivori en les semifinals de la Copa d'Àfrica, va ser lligat al desembre passat pel Manchester City. L'equip del xilè Manuel Pellegrini buscava gol al mercat. La seva aposta és l'africà, que va costar 35 milions.

El brasiler Gabriel va deixar Espanya i el Vila-real per marxar a l'Arsenal d'Arsene Wenger per prop de 20 milions. A Gabriel es va unir Coquelin, del Charlton, on estava cedit, i el polonès Bielik, del Legia Varsòvia, a canvi de la marxa de l'alemany Lukas Podolski a l'Inter, de Campbell al Vila-real i d'Yaya Sanogo a Crystal Palace. Tots com a cedits.

Valdés a l'United i Gil a l'Aston Villa

Carles Gil, del València, és el gran fitxatge de l'Aston Villa, que també va aconseguir la cessió de Sinclair, del Manchester United. Els 'reds', però, han aprofitat la situació de Víctor Valdés per reforçar la seva porteria. L'exporter del Barcelona es va comprometre pel conjunt de l'holandès Louis van Gaal, on va arribar amb la carta de llibertat i sense costar un euro.

El Manchester United també va vendre dilluns l'escocès Darren Fletcher i l'anglès Wilfried Zaha a West Brom i Crystal Palace, respectivament.

El Sunderland va recuperar a Jermain Defoe, que va provar sort en el futbol canadenc, mentre es va desprendre del nord-americà Jozy Altidore. El Swansea es va reforçar amb Nelson Oliveira, del Benfica mentre va perdre Bony.

L'argentí Mauro Zárate va deixar el West Ham i va marxar cedit al Queens Park Rangers, que lluita per la permanència a la Premier, i l'internacional Aaron Lennon va marxar cedit a l'Everton de Roberto Martínez.

A Itàlia, la marxa de Cuadrado, l'adéu de Fernando Torres i el consegüent retorn d'Alessio Cerci, ja del Milan, va estar marcat pel notable desemborsament de la Roma, que es va fer amb els serveis de l'ivorià Seydou Doumbia, fins llavors en el CSKA Moscou per més de catorze milions.

Va ser cridaner també el transvasament del suís Xherdan Shaqiri, cedit pel Bayern a l'Inter, on arriba com a salvador i elevar les il·lusions d'un club enfonsat que pretén renéixer amb reforços com l'uruguaià Alejandro González (Càller, cedit) i, sobretot, amb el germànic Lukas Podolski, prestat per l'Arsenal.

Eto'o marxa al Sampdoria

Samuel Eto'o és un dels reclams del mercat hivernal per al futbol italià. En el tram final de la seva carrera el camerunès experimentarà en el futbol transalpí. Salta de l'Everton anglès al Sampdoria.

El Fiorentina ha compensat l'adéu de Cuadrado amb la incorporació de Salah, cedit pel Chelsea. El quadre viola ha engreixat el seu planter amb futbolistes com Diamanti (Guangzhou Evergrande), Rosati (Nàpols) o Gilardino (Guangzhou Evergrande, cedit).

El Lazio ha donat d'alta a Maurici, l'Sporting de Portugal, mentre el Milan, a més de Cerci, ha incorporat a l'espanyol Suso, del Liverpool, i ha aconseguit les cessions de Bocchetti, l'Spartak Moscou, i de Destro, del Roma.

Rafael Benítez comptarà al Nàpols amb els reforços de Strinic (Dnipro) i Gabbiadini (Sampdoria). El Parma va ser la destinació de l'uruguaià 'Ceba' Rodríguez, de l'Atlètic Madrid, que a més ha aconseguit el lusità Varela, del Porto, i Nocerino, del Torino, entre d'altres.

Sense canvis al Bayern de Guardiola

El retorn del Schürrle a Alemanya ha estat el més rellevant en el mercat alemany, amb relatiu moviment. L'arribada al Wolfsburg del ja exjugador del Chelsea, va minorar els ressons de la incorporació del serbi Matija Nastasi? el Schalke 04 cedit pel Manchester City.

L'Augsburg, per la seva banda, assoliment el fitxatge de Ji Dong-Won (Borussia Dortmund), i el préstec de Højbjerg (Bayer Munich, cedit) i Janker (Hertha Berlín).

El Bayern confia que la recuperació dels seus lesionats Javi Martínez i Thiago Alcántara suposin un reforç per al planter de Pep Guardiola, mentre el Borussia Dortmund, centrat en evitar el descens, només ha incorporat a Kampl (Red Bull Salzburg).

L'arribada de Schürrle ha permès, de passada, que l'Hamburg aconseguís que el Wolfsburg es desprengués del croat Ivica Olic, mentre el Hannover es va reforçar amb Ja Konan (Al-Ittihad) i Joao Pereira (València).