El jutge Pablo Ruz va citar ahir com a imputat per divendres que ve 13 de febrer el president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, per un delicte fiscal en el fitxatge del brasiler Neymar corresponent a l'exercici del 2014, del qual també ha de respondre el Barça com a persona jurídica. El jutge de l'Audiència Nacional ho va acordar en un acte notificat ahir després que dilluns la Fiscalia li demanés imputar Bartomeu per un presumpte delicte fiscal comès en l'exercici 2014, en què Hisenda calcula un frau de 2,8 milions d'euros per part del president i del club; així doncs, al Barça se li imputen ja tres delictes fiscals. No obstant això, Ruz rebutja, tal com li va demanar també dilluns el fiscal José Perals, investigar aquests fets en una peça separada de la causa principal, en què ja estaven imputats el Barça i l'expresident Sandro Rosell, entenent que aquestes diligències poden ser practicades "sense demora". A més a més, considera que existeixen "elements rellevants de connexitat objectiva i subjectiva respecte la totalitat dels fets inclosos en el present procediment que podrien aconsellar el seu enjudiciament conjunt". Davant d'aquesta perspectiva, el jutge, en contra del criteri del fiscal, s'oposa així a concloure la instrucció de l'anomenat cas Neymar per portar a judici Rosell i el club per dos delictes fiscals en el fitxatge del brasiler corresponent als exercicis del 2011 i el 2013, a l'espera de completar la investigació sobre aquest nou delicte fiscal.

Com primeres diligències, el magistrat dóna un termini de cinc dies al FC Barcelona perquè presenti certificats de retencions que s'haguessin practicat en relació amb els fets i demana a l'Agència Tributària que lliuri, tan aviat com sigui possible, un informe complementari de la informació que es trobi en el seu poder, inclosa en el model 190 per a la declaració del Resum Anual de Retencions i ingressos a compte de l'IRPF. A més a més, els models 296 per a la declaració del Resum Anual de Retencions i ingressos a compte de l'Impost sobre la Renda de no Residents presentats pel Barcelona relatius a 2014 en relació amb les rendes declarades a nom de Neymar i les societats investigades. Segons Ruz, "davant l'evidència que, per al cas d'haver incomplert la seva obligació de retenció de l'IRPF imposada per la normativa tributària, pogués haver-se superat en excés el límit de 120.000 euros de quota defraudada que fixa l'article 305 del Codi Penal", concorren "indicis suficients per a la investigació sobre la possible comissió d'un nou delicte contra la Hisenda Publica relatiu a l'IRPF corresponent a l'exercici del 2014". Amb vista a tenir ja en el seu jutjat tota aquesta documentació, Ruz acorda prendre declaració com a imputat a Bartomeu el divendres 13 de febrer a les 11 hores i a les 10.30 hores al representant legal del club.

Segons l'informe d'Hisenda, el Barça va deixar de pagar en l'exercici del 2014 2,6 milions d'euros pels 5 milions que deriven "del contracte de reconeixement d'incompliment del contracte del 2011 pel FCB, signat a Barcelona el 3 de juny del 2013" pel qual el club reconeixia l'obligació de pagament a Neymar de 40 milions d'euros.

A aquest contracte se li va afegir el 31 de juliol del 2013 una addenda de modificació de les dates de pagament, establint-se com últim pagament aquests 5 milions el 30 de gener del 2014. Segons el fiscal, el Barça estava llavors obligat l'any passat a "practicar la retenció a compte per l'IRPF, doncs el jugador ja era resident fiscal a Espanya aquell any", i segons Hisenda el club no ha fet aquesta retenció, xifrada en 2,6 milions.

A més, Perals indica que el Barça també va deixar de pagar el 2014 234.000 euros dels 900.000 per temporada derivats del contracte d'imatge i altres 11.700 euros pels 22.500 que segons el contracte de representació ha d'abonar el club a l'agent de Neymar, en aquest cas el seu pare. Totes aquestes quantitats sumen un total de 2,8 milions defraudats el 2014 "a la Hisenda Pública pel FC Barcelona i pels seus actuals dirigents, sent el president del club Josep Maria Bartomeu". Segons Hisenda, pel fitxatge de Neymar el club va pagar un total de 82.743.485 euros, incloent diversos contractes que van servir per contractar-lo i que es van emmascarar amb altres conceptes, pels quals el Barça hauria de pagar ara a Hisenda 12.148.696 euros més. D'aquesta manera, el fitxatge del brasiler li ha costat al club un total de 94.892.181 €, sosté l'Agència Tributària.