Atot drap. Així ha decidit disputar la Lliga el Barcelona des de la seva derrota a Anoeta (1-0) en el primer partit de l'any, el que representa un abans i un després en el rendiment del conjunt blaugrana aquesta temporada. Des d'aleshores, el Barça ha encadenat nou victòries consecutives, si se sumen els quatre triomfs aconseguits en les eliminatòries de Copa del Rei contra l'Elx i l'Atlètic de Madrid. I ho ha fet a més amb un festival de futbol i gols. Un total de 34 gols marcats en els últims nou partits llancen una mitjana demolidora de 3,8 gols per partit, que augmenta fins els 4,2 gols si prestem atenció només al a Lliga.

Abans de caure a Sant Sebastià, l'equip de Luis Enrique Martínez havia anotat 41 gols en setze jornades, una mitjana de 2,4 gols per partit, gairebé la meitat que en aquest últim mes de curs. Des d'aleshores, encomanat a l'estat de gràcia de Messi i d'un Neymar en ratxa realitzadora, l'equip ha decidit atacar els partits amb tot. Tant és així, que també s'ha doblat la mitjana de gols en contra, que ha passat de ser de 0,5 gols, fins a l'ensopegada contra la Reial Societat, a un gol encaixat per partit -el doble- a partir de llavors.

Els blaugranes surten ara a buscar els partits pressionant més amunt i posen setge a la porteria rival amb un futbol més dinàmic, directe i vertical. Quan el seu oponent accepta l'intercanvi de cops, l'aficionat pot gaudir de partits d'anada i tornada tan trepidants com l'Atlètic-Barça dels quarts de final de Copa o els dos últims duels de la lliga contra el Vila-real i l'Athletic Club.

Al Barcelona jugar la Lliga a tot drap li va de meravella. El seu punch és tal que poc importa que s'hagi oblidat de controlar el tempo dels partits al seu caprici, una de les seves senyes d'identitat els últims anys. En la brillant victòria de diumenge a La Catedral, els dos jugadors blaugrana que menys van intervenir en el partit van ser Xavi Hernández i Rakitic, cosa que no fa tant podria haver encès tots els senyals d'alarma i que ara no és res més que la constatació que l'equip prefereix explotar la velocitat en la transició i el joc d'espais. Sota aquestes noves senyes d'identitat, el Barça ha passat d'avorrir amb el seu futbol previsible en estàtic a divertir -i divertir-se- d'allò més, convertint-se en l'únic equip que fins i tot opta al triplet i que ha estat capaç de guanyar els últims cinc partits de Lliga.

El Madrid, que va caure al Calderón, i l'Atlètic, que va fer el mateix al Camp Nou només han guanyat els últims quatre compromisos de la lliga i a més han quedat eliminats de la Copa. Els blancs tenen una mitjana de 2,4 gols marcats per 1,2 gols encaixats, mentre que el conjunt que dirigeix Diego Pablo Simeone ha anotat 2,6 gols per partit i encaixat un gol per partit.