La Federació Catalana de Futbol (FCF) ha dit prou. El rumor que corria des de fa uns dies es va confirmar quan ahir l'organisme va anunciar la suspensió de tots els partits de futbol previstos per aquest proper cap de setmana, 14 i 15 de febrer. Una decisió que afectarà prop de 100.000 futbolistes i que ha estat justificada com a protesta contra "les actuacions en l'àmbit fiscal i de la seguretat social" que el Govern de l'Estat espanyol està aplicant als clubs. L'aturada, prevista per a un cap de setmana en què ja no hi havia actitivat en les categories inferiors i més avall de la Tercera Divisió per la festivitat de Carnaval, més enllà de duels endarrerits i amistosos, afectarà totes les competicions organitzades per la FCF; és a dir, des del grup cinquè de Tercera (l'únic que tenia jornada) en avall i el futbol sala.

La decisió ha agafat per sorpresa molts clubs, que ahir rebien una notificació de l'organisme. Igualment, el president de la FCF, Andreu Subies, va protagonitzar una roda de premsa en la qual explicava quins han estat els motius que els han conduït a prendre aquesta mesura. "Es farà ara o mai", va manifestar, abans de parlar d'un "punt de partida" ja que a banda de l'aturada d'aquest cap de setmana està previst que la protesta tingui "continuïtat" amb altres accions reivindicatives, com poden ser les aturades d'un minut a l'inici de cada partit o noves jornades de vaga, encara per decidir.

Segons la Federació, aquesta és la millor manera de mostrar el desacord que sura entre el futbol (no només català, ja que a Astúries hi va haver vaga el cap de setmana anterior) arran de la nova normativa en matèria de fiscalitat que el Govern espanyol va aprovar l'any passat; reglamentació que, entre d'altres coses, obliga a tributar a Hisenda els monitors i entrenadors esportius, com també una llei de transparència per a qualsevol club o entitat que rebi diners per part de l'Estat.

Subies va subratllar que els clubs no són "entitats amb ànim de lucre" i que moltes de les persones que actualment hi posen el seu granet de sorra "deixarien aquesta activitat si haguessin d'acollir-se a aquestes ?obligacions fiscals". Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC), també va dir la seva durant la roda de premsa, dibuixant la gravetat de la situació: si s'aprova la mesura, això suposaria "la desaparició del cinquanta per cent dels clubs catalans de tots els esports, uns 14.000 en total".

I què proposa la Federació? Considera que només amb fer vaga una o més setmanes no n'hi ha prou i demana que s'estudiï la implantació d'un "règim especial" per al món de l'esport en què la "sensibilitat" i el "sentit comú" s'imposi, sobretot, en els àmbits de la regulació de la Seguretat Social, la llicència única, la llei de transparència fiscal i la modificació de ?l'IVA. Igualment aposta per una legislació de mecenatge adequada per al finançament de l'esport i d'altres mesures que ja s'apliquen en diferents països europeus, però no pas a Espanya.

Que calia fer alguna cosa, això gairebé tothom ho tenia molt clar. Ara bé, aturar la competició de cop i volta i fer-ho ara, no ha acabat de ser ben rebut per a molts clubs. Tampoc a la demarcació gironina, on es considera que aquesta mesura de pressió arriba "tard". Així ho pensen José Antonio Revilla, Joan Pau Pérez i Josep Isern, presidents del Figueres, Palamós i Peralada, respectivament. Tots ells creuen que l'actual legislació no és la correcta i no amaguen que cal fer-hi front, encara que admeten que una plantada com la d'aquest cap de setmana s'hauria hagut de produir "abans".