El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, declararà aquest divendres a l'Audiència Nacional imputat per un delicte fiscal en el fitxatge de Neymar Jr corresponent a 2014, del que el club blaugrana també ha de respondre com persona jurídica.

Bartomeu està citat a les 11.00 del matí i mitja hora abans declararà un representant legal del club, que el Barça haurà d'assenyalar novament després que el jutge Pablo Ruz hagi rebutjat la compareixença com a tal del seu director financer, Néstor Lamela, perquè és testimoni en la causa.

En cas que el club no designi nou representant, n'hi ha prou que declari l'advocat del Barça, Cristóbal Martell, acompanyat per un procurador, segons han informat fonts jurídiques.

El jutge Ruz ha acordat aquestes citacions després de rebre un informe d'Hisenda que calcula un frau de 2,8 milions d'euros per part del president i del club el 2014, la qual cosa suposa la imputació d'un tercer delicte fiscal a l'entitat blaugrana.

Bartomeu és el segon president del club imputat en el cas. Anteriorment ho va ser Sandro Rosell, imputat per dos delictes fiscals entre 2011 i 2013. Rosell va abandonar el seu càrrec al gener del 2014.

En el cas de Bartomeu, segons Ruz concorren "indicis suficients per a la investigació sobre la possible comissió d'un nou delicte contra la Hisenda Pública en el relatiu a l'IRPF corresponent a l'exercici del 2014".

L'informe d'Hisenda assegura que el Barça va deixar d'ingressar en l'exercici 2014 2,6 milions d'euros pels cinc milions que deriven "del contracte de reconeixement d'incompliment del contracte del 2011 pel FCB, signat a Barcelona el 3 de juny del 2013" pel que el club reconeixia l'obligació de pagament a Neymar de 40 milions d'euros.

El fiscal Jose Perals sosté que el Barça estava obligat a practicar el 2014 una retenció a compte per l'IRPF, "ja que el jugador ja és resident fiscal a Espanya en aquest any".

La versió del club és diametralment oposada. El Barça sosté que les quantitats sí s'han retingut, segons va comentar Ricardo Riverola, un dels advocats que defensa a Bartomeu i al Barcelona en el cas.

"La qüestió és si va ser el 2013 o el 2014. El club ha pagat més diners dels que estan demanant", assegura Riverola, qui opina que aquest assumpte no hauria d'haver arribat a on s'ha arribat, perquè "és un tema que s'hauria d'haver resolt per la via administrativa, perquè és un assumpte purament interpretatiu".

En realitat, al febrer passat el Barça va ingressar 13,5 milions d'euros a Hisenda pública espanyola en concepte d'una "regularització voluntària" per un presumpte frau fiscal en el fitxatge del brasiler Neymar.

El club va justificar aquell ingrés amb l'objectiu de "donar cobertura a les eventuals interpretacions que es puguin donar a tots els contractes signats amb motiu del fitxatge del jugador Neymar".

La imputació del president del Barcelona va suposar unes dures declaracions de Bartomeu, qui va considerar la mateixa com un "atac polític i esportiu" i va recalcar: "A certs poders de l'Estat no els ha agradat que vingués Neymar (al Barça)".

Bartomeu, en una recent intervenció televisiva en '8TV', va reiterar que davant del jutge Ruz tornarà a insistir que "el Barça no ha fet res dolent, no ha delinquit" i només ha fitxat a un jugador com Neymar, la qual cosa "ha desencadenat tot aquest moviment".

Insisteix el president del Barça que el fitxatge de Neymar es va tancar en 57 milions d'euros. "Això mantenim i això declararem de nou davant del jutge. El document de la fiscalia posa altres quantitats, que no són les quantitats que paguem", ha recordat.

A més, estableix una relació causa-efecte entre la imputació i la vinculació del club amb el procés sobiranista català -el Barça va cedir el Camp Nou per a un concert i va permetre que la Via Catalana passés per l'estadi-. "Pot ser que ens passi una factura esportiva i política", va opinar.

El club ja ha advertit que no està disposat a pactar condicions amb Hisenda "fins que desapareguin de la imputació les paraules delinquir i defraudar", segons va assegurar el seu president, qui considera que "hi ha certs poders als quals no els ha agradat la línia que segueix el Barcelona i han iniciat un treball per a desestabilitzar-lo".