El president del Barcelona, Josep Maria Bartomeu, va afirmar ahir al jutge Pablo Ruz que ell no va negociar cap dels contractes per fitxar Neymar, ja que d'aquesta tasca se'n va encarregar el seu antecessor Sandro Rosell, i va negar el delicte fiscal que se li imputa, perquè seria atribuïble a un altre any.

Bartomeu va declarar davant Ruz imputat d'un possible delicte fiscal corresponent a l'any 2014, quan el club va deixar de pagar 2,8 milions a Hisenda pel fitxatge del brasiler, que, segons l'Agència Tributària, va costar al Barça un total de 94,8 milions en lloc dels 57,1 que el club va dir haver pagat per ell. Segons van informar fonts presents en la compareixença, Bartomeu va explicar al jutge que no va intervenir ni en la negociació ni en la configuració de cap dels set contractes que van servir per fitxar Neymar.

Va dir que només un grup molt reduït de persones estava al cas del fitxatge, entre elles ell, però el procés el va liderar sempre Rosell, que va deixar la presidència del club al gener del 2014, després de ser imputat per Ruz per dos delictes fiscals i un delicte societari en el fitxatge del jugador.

Com a vicepresident esportiu, va declarar, ell els va signar perquè els donava per bons i després, quan va rellevar Rosell en la presidència del club, va donar instruccions als fiscalistes de treballar amb risc zero i pagar el que es podia deure a Hisenda. Seguint les seves instruccions, el club va abonar al febrer del 2014 13,5 milions per regularitzar la seva situació amb Hisenda, una quantitat que, ha puntualitzat, cobreix de sobres els possibles deutes.

Respecte al delicte fiscal que se li imputa el 2014, Hisenda considera que el club havia d'haver pagat per l'IRPF 2,6 milions corresponents a 5 dels 40 milions amb què es va indemnitzar Neymar per fitxar-lo un any abans (el 2013 en lloc del 2014), 234.000 més per un contracte d'imatge de Neymar i 11.700 euros més d'un contracte de representació.

Bartomeu va explicar al jutge que aquests 2,6 milions haurien de computar-se l'any 2013 i va aclarir a més que serien menys diners, perquè es tracta de rendes entre el club i les societats del grup Neymar, i no entre particulars. Per això, va argumentar que aquests diners tributarien per un altre tipus d'impost diferent de l'IRPF i fins i tot s'hauria de pagar al Brasil i no a Espanya, perquè l'empresa amb la qual es va signar està domiciliada al país sud-americà.

Gran part de la discussió es va centrar, segons les mateixes fonts, a determinar si el pagament és imputable a 2013 o 2014, però Bartomeu va aclarir que, quan el club va pagar a Hisenda els 13,5 milions, ja cobria aquests dos escenaris interpretatius.

L'interrogatori de Bartomeu es va allargar durant més de tres hores, perquè se li va preguntar per tots els contractes que es van signar amb diverses empreses de l'entorn familiar de Neymar per fitxar el brasiler. Hisenda considera que aquestes societats són una tapadora, però Bartomeu no ho veu així i va assegurar que el Grup Neymar està compost per diverses empreses amb activitat que donen feina a unes 40 persones i que des de 2006 vénen explotant els drets d'imatge del jugador. Els diners es van pagar a aquestes empreses, va insistir, perquè eren reals, i en cap moment no va donar la sensació al club que els contractes fossin directament amb Neymar.

Bartomeu va arribar en cotxe a la seu de l'Audiència, on l'esperava un gran nombre de periodistes, i no va voler fer declaracions ni a l'entrada ni a la sortida del tribunal. Abans que ell, va comparèixer per personar-se en nom del Barça l'advocat del club, Cristóbal Martell, ja que el FC Barcelona està imputat com a persona jurídica tant per aquest presumpte delicte del 2014 com per dos imputables més a d'altres anys.