Dawson City és una ciutat del Canadà, gairebé a tocar d'Alaska, al territori del Yukon, on la neu, el gel i la fred formen part del seu paisatge habitual gairebé tot l'any, i on les curses de trineus tirats per gossos, a l'estil dels que va descriure Jack London a la novel·la La crida del bosc, han anat compartint protagonisme amb una duríssima cursa d'ultrafons, la Yukon Artic Ultra. allà els participants han de córrer, arrossegant el seu trineu, durant 430 milles (724 quilòmetres) amb temperatures extremes de fins a 46 graus sota zero (la mitjana total volta els trenta negatius). Una prova de la brutal duresa del repte és que, en la darrera edició disputada, només la van acabar dotze participants i, aquest any, com a molt, ho faran sis. Alguns han hagut de plegar en patir congelacions.

De moment, ahir a la tarda només un parell havien creuat la línia d'arribada en la categoria de corredors: l'italià Hanno Heiss, que va guanyar la cursa arribant amb nou dies i set hores; i el corredor del Club Trail Running Girona Joel Jaile Casademont que ahir, al voltant de les sis de la tarda hora catalana, va arribar a Dawson després de nou dies i vint-i-dues hores.

Aventura extrema

"És una aventura extremadament dura i inimaginable", explicava a través del seu Facebook a finals de la setmana passada, quan estava en un dels punts de descans d'una prova que, a diferència, del que es pensava l'ultrafondista de Bonmatí era, qualsevol cosa, menys plana: "Això no fa més que pujar i baixar". Mentre Heiss va dominar la cursa des del principi, Casademont va anar progressant a mesura que la prova es feia més dura. El corredor de Bonmatí va arribar al primer quart de la prova en cinquena posició, però, des de la base de Braburn van anar millor després que molts participants acusessin les temperatures extremes. "Ha estat la nit més dura de la meva vida, hem arribat a -46, he vist molts abandonaments", relatava Casademont que, tot i dolors a l'esquena i algunes congelacions als dits, va se?guir avançant fins a arribar a la darrera parada obligatòria, Scroggie Creek (tots els participants hi havien de descansar vuit hores), en un segon llocque no perdria en una darrera tirada bestial de més de 100 quilòmetres que incloïa l'ascensió més forta de la prova. La Yukon Artic Ultra és una cursa on tots els participants- hi ha categoria de corredors, de ciclistes i d'esquiadors de fons- han d'arrossegar un trineu on transporten tot el material necessari per sobreviure els dies que duri la prova. Va començar el diumenge 8 de febrer a Whitehorse,i, en el cas de Joel Jaile Casademont, es va acabar ahir a la tarda a Dawson.

En la categoria de ciclistes, el guanyador també va ser un italià, Enrico Ghidoni, que amb aquesta ja ha guanyat la prova en les tres modalitats: a peu, amb bici i fent esquí de fons.