Joel Jaile Casademont no para quiet. Quan tot just acaba de finalitzar la que per alguns és considerada la cursa més dura i freda del món, la Yukon Artic Ultra, l'ultrafondista gironí ja pensa a tornar-hi. Queda encara molt de temps però el corredor de Bonmatí i membre del Club Trail Running Girona no descarta tornar al Yukon, aquest cop a competir-hi en bicicleta o en esquí de muntanya d'aquí a dos anys. "Vull agrair moltíssim tot el suport de tothom perquè en aquets 730 km sabia que no corria sol. Ha sigut una aventura molt extrema. Més del que imaginava", va manifestar Joel Jaile ahir mateix.

Minuts després d'acabar la carrera, de 724 quilòmetres amb temperatures sempre molt per sota de zero (fregant en ocasions els cinquanta graus negatius), va començar-se a adornar que no tan sols havia fet una proesa, sinó que no estava sol. Desenes de seguidors van canviar la imatge del perfil a Facebook, per la seva. A Twitter sovintejaven els comentaris amb el hashtag #totssomjou i atletes amb diversos títols mundials com Kilian Jornet o Núria Picas li mostraven el seu suport i admiració. "S'ha liat fort, veig!", expressava.

Aquest suport el palpava mentre corria arrossegant un trineu on duia tot el que li havia de permetre subsistir aquells dies per menjar, dormir... i córrer: "Aquest suport ajuda molt en moments crítics quan veus el llop que es va acostant". Ara li queda el retorn a casa i prendre's uns dies, potser unes setmanes, per recuperar-se de l'esforç i de les diferents conseqüències de córrer nou dies i 22 hores per la neu i el gel, amb pujades i baixades. La climatologia era un dels grans obstacles de la competició, en què, per cert, va acabar en segona posició: "El temps ha estat boig, S'han registrat temperatures màximes de -4 a mínimes de -51. Això perjudica molt. Ara necessito recuperar-me i assimilar tot el que he viscut". Jaile va patir els darrers 35 quilòmetres, quan moltíssims seguidors estaven connectats a una pàgina web que feia el seguiment en temps real, i veien que estava aturat. Fins que finalment va arribar, òbviament amb alguns dolors als peus. "Al final ha estat un infern. Ha estat la cursa més guapa, forta i dura que he fet mai", va explicar l'ultrafondista, poc després d'arribar. El corredor arriba aquest dilluns a Catalunya després de l'èpica aventura.