Pocs dies abans del Nadal de 2012, amb el Girona batent records a la Lliga Adelante, Rubi, el tècnic miracle, explicava en una entrevista al Diari de Girona el que fins aleshores encara mai havia revelat públicament: si no hagués estat per la trucada de Raül Agné l'estiu de 2011, hauria deixat el futbol professional. Joan Francesc Ferrer havia passat un any en blanc després d'haver acabat la seva vinculació amb el Benidorm, i segons ell mateix confessava, "fins fa dos anys jo estava també en el món empresarial, i va ser quan vaig arribar al Girona quan em vaig adonar que el que m'agradava era el futbol professional. Gràcies al cos tècnic de l'any passat (es referia al que liderava Agné la campanya 2011/12), vaig veure clar que em volia dedicar a això, fent vídeos, de segon entrenador, o de primer si algú em donava una oportunitat". Rubi va acabar penjant a l'armari el vestit que ja s'havia comprat per implicar-se definitivament en l'empresa familiar, majorista de viatges, i va recuperar el xandall. Primer per fer d'analista i més tard, com a ajudant d'Uribe i Salamero en aquella combulsa temporada en què es va salvar la categoria gairebé de miracle gràcies a un esprint increïble. La negativa de Salamero a renovar el 2012 li va obrir les portes de la banqueta. El que va venir després, és la història d'un èxit merescut. Les agències de viatges van perdre un executiu, però el futbol va salvar un gran talent.

Rubi és ara l'entrenador del Valladolid, un dels clars candidats a pujar a Primera. Disposa d'una plantilla de luxe. I demà buscarà a l'Heliodoro Rodríguez de Tenerife tres punts més per continuar en la pugna que manté amb el Las Palmas, el Girona, l'Sporting, el Betis i una mica més endarrerit, el Saragossa. Rubi és avui un entrenador amb catxet, i això que la temporada passada no es va asseure en cap banqueta perquè després del seu brillant any a Montilivi, deixant el Girona a les portes de Primera, eliminat per l'Almeria en la promoció, va acabar acceptant una proposta de Tito Vilanova per integrar-se al cos tècnic del Barça. La malaltia de l'entrenador de Bellcaire va provocar que acabés deixant el càrrec a mans de Tata Martino, però fins i tot l'argentí va seguir comptant amb Joan Francesc Ferrer i el tenia com un dels analistes i experts en jugades a pilota aturada de referència. Rubi va buscar-se una sortida l'estiu passat i la va trobar tornant a les banquetes i fent-ho en un club històric i ambiciós: el repte és portar el Valldolid a Primera i quedar-s'hi per gaudir de l'elit com a primer entrenador.

Rubi i Agné es retrobaran demà. A l'estiu farà quatre anys d'aquella trucada salvadora i es podria dir que els papers s'han canviat. Ara el tècnic més buscat seria Rubi, mentre Agné ha hagut d'estar mesos aturat a l'espera de trobar un equip des que el van destituir del Cadis a mitjan la temporada passada. Havia sonat per l'Hèrcules, de Segona B, però al final va acabar sent el recanvi d'Álvaro Cervera al Tenerife, on el de demà serà el tercer partit que dirigeix. Coses del destí el seu debut va ser contra el Girona, i en el seu segon partit a casa al davant hi tindrà un amic i vell conegut com Rubi. Ahir tant un com l'altre no es van estalviar elogis. Agné va considerar el Valladolid "el millor equip de la categoria" i Rubi va dir que amb l'excentral el Tenerife "vol dur una mica més el pes del partit".

A Girona, aquella temporada 2011/12, Rubi va entrar al cos tècnic que dirigien Agné i Rodri per fer d'analista. Quan després d'una derrota al camp del Recreativo el club va destituir els entrenadors, a Rubi li van oferir ser el segon de Josu Uribe i ho va acceptar. L'ara preparador de l'Avilés tampoc va trobar la tecla per reactivar un equip que caminava cap al descens. Després d'un empat a Cartagena, el van rellevar per Javi Salamero. I ell i Rubi, que també seguia d'ajudant, van obrar el miracle de la permanència.

El partit de demà no serà el primer en què s'enfrontaran Agné i Rubi. En la seva etapa com a jugadors van fer-ho més d'un cop, la darrera la campnya 1997/98 a Segona B. El defensa jugava amb el Figueres i el davanter, en el Terrassa. A Vilatenim, empat a dos en un partit on Rubi va ser rellevat per lesió al primer minut de joc. I en la segona volta, a l'Olímpic, la Unió va regalar un duel que tenia guanyat deixant-se remuntar un 0-2 (un dels gols el va fer Agné en una acció d'estratègia) per perdre 3-2. Demà un s'hi juguen la salvació i els altres caminar cap a l'ascens.