El Barcelona, liderat per un Leo Messi magistral, es va classificar anit per als quarts de final de la Lliga de Campions en derrotar per la mínima (1-0) el Manchester City, al qual va poder endossar una golejada d'escàndol i, no obstant això, va deixar que seguís viu fins al minut 77, quan Ter Stegen li va parar un penal a Agüero que va evitar el patiment local a la recta final. El primer repte de la setmana està superat. Ara ja es pot començar a pensar en el clàssic contra el Madrid de diumenge que ve.

Al costat del Leo estel·lar, va emergir ahir l'enorme figura de Joe Hart, amb una desena d'intervencions de mèrit que van impedir que el City digués adéu a la competició signant un daltabaix dels que haurien fet època. El partit tot just va superar la mitja hora de joc quan el Camp Nou va començar a corejar el nom de Messi, el jugador més en forma del moment, el millor futbolista que probablement hagi donat la història i que anit va oferir una d'aquelles actuacions memorables que freqüentment coincideixen amb les grans nits europees.

L'argentí posava en evidència els jugadors celestes cada vegada que agafava la pilota. Un túnel per aquí, un regat per allà, una passada filtrada entre un bosc de cames visitants a la següent ocasió. Kolarov, De Michelis, Kompany, Silva ... tots arribaven tard al recital i cap era capaç de frenar-lo si no era amb una falta. A cada jugada seva, arrencava les exclamacions d'admiració del públic, fins i tot les de Pep Guardiola, que al·lucinava des de la grada amb les coses que feia l'astre argentí, com si no li hagués vist repetir-les en cada partit, en cada entrenament, durant cinc anys.

Dues faltes fregant l'escaire, una combinació meravellosa amb Neymar i Iniesta que ell mateix va acabar amb una rematada seca rebutjada per Hart i una passada magistral, a l'esquena de la defensa visitant, perquè Rakitic s'estrenés a la Lliga de Campions és només un resum del que Messi va fer a la primera meitat.

Però hi va haver molt més. Va jugar com va voler i on va voler. Gairebé sempre baixant a rebre per buscar la superioritat al mig del camp, combinar amb Iniesta, Alves, Neymar o Luis Suárez i despullar la defensa del City, que ahir, de nou en uns vuitens de final de la Champions, va confirmar que segueix estant per a empreses menors.

Contagiats per la màgia de l'astre argentí, Neymar i Suárez també van tenir la seva quota de protagonisme, en una d'aquelles nits nefastes de cara al gol. El brasiler, poc després de començar el partit, i l'uruguaià poc abans d'arribar al descans, van poder batre Hart, però tots dos van estavellar la pilota al pal.

El City, amb una mica més d'empenta que en l'anada gràcies a la presència de Touré Yaya, ho intentava però no podia. Milner va tenir la més clara davant de Ter Stegen, però Alves es va anticipar a la rematada. Després, els britànics només s'acostarien a la porteria blaugrana amb un parell de xuts llunyans de Koralov i del Kun.

Els de Manuel Pellegrini van seguir patint el vendaval Messi després de la represa. El de Rosario va regalar mig gol a Alba i un altre mig a Suárez, però el primer es va trobar amb Hart i el segon va estavellar l'esfèrica a l'exterior de la xarxa. També va buscar el seu gol en quatre o cinc ocasions més en què es va adornar massa davant l'incommensurable Hart.

A l'hora de partit, el Barça podia haver-li fet tranquil·lament mitja dotzena de gols al City, tímidament millorat amb l'entrada de Navas per un trasbalsat Nasri però que només arribava de forma aïllada a la porteria de Ter Stegen.

Un error del porter alemany, que es va deixar robar la cartera per Agüero, gairebé li costa l'empat als blaugrana, i Touré també va estar a punt de fer el gol visitant en un xut des de la frontal que va sortir fregant el pal.

Pellegrini va jugar-se el tot pel tot amb el canvi de Touré per Bony, però el City deixava una autopista per bandes i un immens forat negre a l'esquena de la defensa. A Alba li van anul·lar un gol per fora de joc i, entre Neymar i Suárez, van tenir quatre o cinc un contra un amb Hart, dels quals el porter anglès sempre va sortir vencedor. A falta de tretze minuts per al final, l'àrbitre assenyalaria penal en un contacte entre Piqué i Agüero, però Ter Stegen va endevinar la intenció a l'argentí i va evitar que el partit se li compliqués el Barça. Hauria estat massa premi per a un City tremendament inferior en el global de l'eliminatòria.