Dijous passat, apel·lant al seu habitual "El somriure és la millor arma", Albert López escrivia en el Facebook de "Vivir a contra corriente" que l'endemà aniria a buscar els resultats de les anàlisis d'un nou bony que li havien extirpat. "Tinc ganes que surtin positius i berenar-me ja d'una vegada el càncer", relatava un López que, dies abans, havia estat a Madrid i Jerez explicant el seu projecte vital i presentant el flamant llibre Piloto de un cáncer. El mateix matí de divendres, però, mentre es preparava per anar a buscar els resultats, Albert López es va trobar molt malament i va haver de ser ingressat d'urgència. Li varen trobar un nou tumor, aquest cop al cap, i un vessament cerebral que acabaria provocant-li la mort la matinada de diumenge a dilluns, segons va fer públic ahir al matí, a través de Facebook, la seva família.

La història d'Albert López i la seva manera de lluitar fins a tres cops contra el càncer als seus 21 anys ha estat un referent aquests últims mesos per a molta gent, sobretot a través de les xarxes socials. A finals de febrer, en una entrevista en aquest diari, López reconeixia la repercussió del seu projecte: "En un principi era una ximpleria, em pensava que ho seguirien quatre o cinc persones, però el tema es va anar fent gran i he rebut molts suports no només de gent de l'handbol sinó d'altres esports i de fora de l'esport". Des del febrer fins ahir a la matinada, Albert López no havia parat d'explicar la seva lluita en múltiples conferències i xerrades en instituts, club esportius... Sense abandonar mai les xarxes socials, on la seva mavera d'afrontar la vida tenia més ressò, aquest passat Sant Jordi Albert López també va deixar per escrit la seva filosofia en un llibre: Piloto de un cáncer.

Un relat que comença la primavera del 2009, quan López jugava el partit pel tercer i quart lloc del Campionat de Catalunya cadet amb el Granollers, club al qual havia arribat després d'iniciar-se amb l'handbol al Fornells. Aquell dia, Albert López Ortega, conegut per Fari en el món de l'handbol, va rebre un fort cop a l'esquena que el va obligar a anar a l'hospital. En va sortir amb un bony que, fins ben bé un parell d'anys més tard, tothom va considerar que era benigne. "Quan ja havia acabat la meva etapa de juvenil al Granollers i també el batxillerat vaig decidir operar-me, perquè el bony s'havia fet molt gros...", relatava aquest febrer Albert López sobre el moment que va començar la seva relació amb el càncer. En un principi l'operació va anar bé, però quan ja estava tornant a jugar li va arribar la confirmació que del bony en varen extreure ganglis infectats. Primer tractament de quimioteràpia, que va ser superat satisfactòriament per Albert López que, a final d'aquella mateixa temporada, tornaria a jugar amb el tercer equip del Granollers, on mesos més tard, li comunicaven que faria el salt a l'equip de Primera Nacional dels vallesans.

Llavors, però, i just abans de jugar la fase final dels Campionats d'Espanya, va rebre la notícia que el càncer trucava per segon cop a la seva porta. Aquest cop al pulmó. Nova operació, nou tractament de quimioteràpia i la decisió de deixar l'handbol, canviar de tractament, i matricular-se a la universitat per estudiar arquitectura a Barcelona. "Va ser un any fantàstic", recordava Albert López, que va viure aparentment allunyat del càncer fins al passat mes de desembre.

En aquell moment, fa més o menys o mig any, a Albert López li detecten el seu tercer càncer, aquest cop a l'altre pulmó, i llavors ja decideix deixar també els estudis i centrar-se a intentar combatre la malaltia pilotant ell mateix aquesta lluita i, al mateix temps, decideix explicar a tothom la seva experiència posant en marxa la web "Vivir a contracorriente". Amb un dels seus lemes sempre present, "El somriure és la millor arma", el jove esportista gironí va arribar a milers de persones i va fer coneguda arreu la seva història, que va propiciar que de totes bandes li arribesin mostres de suport. Un llegat, el seu optimisme vital a l'hora de lluitar contra la malaltia, que quedarà en el record de molta gent. Albert López serà acomiadat aquest migdia al tanatori Scala Dei de Barcelona.