L'argentí Leo Messi va agafar per enèsima vegada el paper de protagonista decisiu per donar la vint-i-tresena Lliga al Barcelona, culminada amb un gol seu i un triomf per 0-1 al Vicente Calderón contra l'Atlètic de Madrid, en un partit espès i definit pel genial atacant blaugrana. El Barça ja és campió amb una jornada d'antelació. Va agafar el títol a 25 minuts del final del duel, un matx ensopit per moments, entre el toc del conjunt visitant i el rigor de l'equip local, fins a la irrupció de Messi amb una paret amb Pedro i una diana que val una Lliga sense esperar a l'última jornada.

L'Atlètic, derrotat per segona vegada al seu estadi en aquest campionat, encara té els deures per fer. Així ho marca la derrota d'ahir, la primera en els últims catorze duels de Lliga. Per ser tercer, haurà de puntuar a Granada. No hi va haver sorpreses en la posada en escena de tots dos equips. La possessió del Barcelona contra la posició i el contraatac de l'Atlètic. Són els traços que van dibuixar bona part dels seus últims partits, els de la passada temporada i els d'aquesta, i que van moure l'inici del partit sempre subjecte a una calma tensa i calculada. Ni es va alterar el Barcelona amb la pilota, pressionat cada vegada que intentava començar en la fase de creació, ni l'Atlètic sense ella, agitat a la contra i a pilota aturada, dos registres en què es mou amb tanta soltesa com eficàcia.

Al vol de Claudio Bravo a un cop de cap de l'uruguaià José María Giménez, va respondre el Barça per mitjà de Messi. No va aparèixer tot just en tot el primer temps, però quan ho va fer, quan el seu equip li va trobar entre línies, va succeir alguna cosa. Va haver-hi algun detall del brasiler Neymar, de Pedro -la novetat de l'onze per suplir el lesionat Luis Suárez o de Rakitic, però va ser l'argentí l'únic que va desbordar el compacte esquema de l'Atlètic en tot el primer temps, amb un xut centrat, un cop de cap contra el braç de Juanfran i un llançament de falta contra el travesser. El partit era ja del Barcelona, que va acabar el primer temps amb tot el joc al camp contrari, el d'un Atlètic fidel al seu pla, sostingut per aquest engranatge defensiu i solidari que posa en funcionament quan davant estan rivals de més potencial, però sense gairebé opció de contraatac. No va patir danys l'equip local del descans, ni tan sols hi va haver una exigència desmesurada per l'eslovè Jan Oblak, excepte un xut llunyà del brasiler Alves que va provocar l'estirada del porter a la conclusió d'un primer acte.

La victòria requeria més riscos, més intenció ofensiva de l'Atlètic i més velocitat i profunditat del Barcelona per al segon temps, que va començar amb més del mateix de la primera part. Amb un matís, això sí. El que li va aportar el conjunt matalasser des de la perspectiva d'atac, més disposat per jugar en camp rival. Va rematar de cap alt l'uruguaià Diego Godín, després Fernando Torres va xutar centrat a les mans de Bravo fins que va irrompre de nou Messi per desencallar el partit. L'atacant argentí va controlar una pilota a la vora de l'àrea, va connectar amb una paret amb Pedro i entre infinitat de rivals a l'aguait culminar el 0-1 amb un xut ras.

Així de fàcil, així de difícil. I així de resolutiu va ser Messi, que, primer, va donar avantatge al Barcelona a 25 minuts del final i que, després, amb el xiulet final de l'àrbitre, va culminar el vint-i-tresè títol de Lliga del conjunt blaugrana, a l'espera de competir pel triplet en les finals de Copa del Rei i Lliga de Campions. Amb la senyalització del final del partit per part d'Undiano Mallenco, l'alegria entre els jugadors blaugrana. Tot el patiment i la tensió acumulada durant un any molt complicat sobretot al principi s'alliberava sobre la gespa del Vicente Calderón. Els jugadors van saltar al centre del camp per fer una pinya i celebrar l'èxit. Un desenllaç calcalt al del curs passat però amb els papers i l'escenari canviats. I és que si l'any passat va ser l'Atlètic de Madrid qui va ser celebrar el títol de Lliga al Camp Nou ahir va ser el Barça qui va tornar-li la moneda amb la consecució de la Lliga al Calderón.