El president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, ha expressat en una entrevista a 'El Món a RAC1' el seu rebuig frontal per la xiulada a l'himne d'Espanya al Camp Nou a la final de la Copa del Rei, aquest dissabte. Considera que és un "un acte d'intolerància" que "està penat en l'àmbit de l'esport". Recorda que la FIFA va expedientar Espanya quan en un partit de selecció contra França es va xiular 'La Marsellesa' i que també va haver-hi amonestacions quan, a Ucraïna, va haver-hi xiuladissa contra l'himne nacional d'Itàlia a l'Eurocopa. Tot i així, li sembla "prematur" fer ara cap judici abans que se celebri a Madrid la reunió de la comissió antiviolència, aquest dilluns al migdia.

El màxim representant del Consell Superior d'Esports afirma que la xiulada al Camp Nou és "clarament és un acte d'intolerància que està penat en l'àmbit de l'esport". "És una pràctica comú en l'àmbit de l'esport, però quelcom tant bàsic en el respecte al joc net com és tenir consideració als símbols sempre ha de ser protegit", ha afegit. Cardenal ha carregat també contra la Generalitat perquè busca "un enfrontament" que alimenti "el que no han aconseguit d'una altra manera", fet que considera una maniobra que veu com "la pitjor perversió". "La que crec que algunes institucions faciliten", ha declarat Cardenal. "Buscar un enfrontament i intentar alimentar el que no han aconseguit d'una altra manera", ha afegit.

"En aquest cas, hi ha elements que transcendeixen molt el que és estrictament l'esport", ha explicat Cardenal a l'entrevista a RAC1. "Nosaltres parlàvem del respecte com un element bàsic de la convivència democràtica. Els que van ser agredits dissabte van ser els milions de ciutadans espanyols que consideren que l'himne i el cap de l'Estat són importants per ells", ha raonat.

La Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme i la Xenofòbia -o comissió antiviolència a l'esport- es reuneix aquest dilluns a partir de dos quarts d'una del migdia a la seu del Consell Superior d'Esports a petició del govern espanyol per estudiar possibles sancions per la xiulada que més de 90.000 espectadors de la final de la Copa del Rei van fer a l'himne d'Espanya i al rei Felip VI abans de l'esdeveniment.

La Comissió està formada per 33 membres dels què set són a proposta del Ministeri de l'Interior, quatre del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, un del Fiscal General de l'Estat, dos més pels Ministeris de Treball i Sanitat, i la resta a proposta del president del Consell Superior de l'Esport, Miguel Cardenal.

Cardenal ha volgut rebaixar el to al final de l'entrevista i s'ha referit a la gran afluència de seguidors del conjunt basc al camp del Futbol Club Barcelona. "No va sorprendre que el 75% de l'estadi fos de l'Athletic de Bilbao", ha indicat. "Sóc de Bilbao i seguidor de l'Athletic. També va passar a Mestalla", ha afegit. "No tenim la sort de tenir tantes grans cites com la de la Copa amb el Barç i té un significat especial", ha assenyalat.