La xiulada de dissabte a l'himne espanyol en la final de la Copa del Rei continua generant polseguera. Ahir, l'endemà que el govern anunciés que avui es reunirà la Comissió Antiviolència, va transcendir que el sindicat d'ultradreta Manos Limpias duria el cas a Fiscalia per la "vexació, humiliació i odi a les institucions de tots els espanyols". La Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l'Esport es reuneix avui a Madrid per analitzar els fets. La reunió té l'objectiu de "procedir a denunciar les actuacions inconvenients i, en cas que sigui oportú, proposar les sancions que fossin procedents, en aplicació de la vigent legislació, els principis de la qual han de ser preservats".

El president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, ja havia advertit dimecres passat que Antiviolència analitzaria "la possibilitat d'imposar les sancions que procedeixin si es donen fets contraris a l'ordenament jurídic", alhora que va destacar que "tots els himnes, sigui quina sigui la competició esportiva nacional o internacional que es disputi, han de ser respectats en un ambient cívic i educat". Cardenal va explicar que en el supòsit que els aficionats xiulessin l'himne espanyol existiria "una responsabilitat individual de les persones que puguin dur a terme aquest comportament" i que en "l'àmbit disciplinari esportiu" la Comissió Antiviolència "esgotarà totes les opcions que la legislació concedeix respecte a l'organitzador de l'esdeveniment i els equips participants". Tant l'Athletic Club com el Barcelona i la Reial Federació Espanyola de Futbol van ser informats d'aquesta possibilitat a través d'una carta signada pel propi Cardenal i pel secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez. La reproducció per megafonia de l'himne nacional dissabte a la nit al Camp Nou abans de l'inici del partit, a volum elevat i durant només 48 segons, va ser rebuda amb una estrepitosa xiulada per la major part dels 95.000 assistents. Era la primera final de Copa del Rei presidida per Felip VI com a monarca.

El Govern va condemnar els atacs contra els símbols que representen "el conjunt dels espanyols, a la democràcia que els empara i a la convivència que comparteixen". Aprofitar un partit de futbol, segons el Govern, per escenificar una protesta de caràcter polític "és una falta de respecte per a aquest esport, per al conjunt dels aficionats i per a tots els espanyols, que tenen dret a gaudir d'aquest partit com el que és, un espectacle esportiu i, al mateix temps, a ser respectats a través dels símbols que ens representen a tots i a la nostra democràcia".

Manos Limpias, de la seva banda, va denunciar davant la Fiscalia els aficionats que van assistir a la final per un delicte d'ultratges a Espanya davant "l'enorme i massiva xiulada a l'himne nacional", i al president de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, per "ser cooperador necessari". A més, la denúncia inclou la delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, "per omissió imprudent en no evitar els fets delictius", en relació amb la xiulada a l'himne.

El Govern Espanyol va emetre un comunicat la seva renúncia als atacs contra "els símbols que ?representen el conjunt dels espanyols, la democràcia i la ?convivència que comparteixen". En el mateix escrit remarcaven el seu rebuig a la intolerància i que "els espanyols tenen el dret a gaudir sense la protesta i la pertorbació que alguns volen imposar". El PSOE també va condemnar els fets i la xiulada als símbols de l'Estat.