La Comissió Antiviolència va proposar ahir demanar més informació per estudiar possibles sancions a les persones físiques, jurídiques o entitats que hagin promogut la xiulada durant la interpretació de l'himne d'Espanya abans de la final de la Copa del Rei que va enfrontar dissabte al FC Barcelona i Athletic. De moment, però, Antiviolència no sanciona a ningú i sembla poc probable que ho pugui acabar fent.

Al final de la maratoniana reunió d'ahir es va informar que es remetran els fets a la Fiscalia General de l'Estat perquè decideixi si són constitutius de delicte i que s'ha sol·licitat informació als dos clubs, a la Federació Espanyola de Futbol ia la Policia sobre les mesures que van adoptar per evitar la protesta. Disposen de cinc dies per facilitar aquestes dades.

El secretari d'Estat per a l'Esport, Miguel Cardenal, al costat de Francisco Martínez, secretari d'Estat de Seguretat, van explicar en roda de premsa el resultat de la reunió de la Comissió Antiviolència dos dies després de la final que va guanyar el Barcelona. "Alguns dels acords van en la direcció de recaptar més informació a les entitats que es requeriran. Aquests acords tenen una vessant d'interior i un altre aspecte esportiu. La Comissió condemna tots els incidents esdevinguts de diversa naturalesa i gravetat, i molt especialment els xiulets, les ofenses verbals i gestuals durant la interpretació de l'himne nacional", va dir Cardenal.

La Comissió espera que tota la informació requerida als dos clubs implicats, a l'organització de l'esdeveniment, a la Reial Federació Espanyola de Futbol i als organismes de seguretat, arribi en un termini "el més breu possible" per resoldre les possibles sancions. La reproducció per megafonia l'himne nacional la nit de dissabte passat al Camp Nou abans del començament del xoc, a volum elevat i durant només 48 segons, va ser rebuda amb una estrepitosa xiulada. Era la primera final de Copa del Rei presidida per Felip VI com a monarca i segons alguns estudis l'esbroncada va arribar als 119 decibels.

Prohibir els xiulets

El Partit Popular impulsarà canvis legals per evitar que es repeteixin els "atacs" als símbols nacionals com la xiulada a l'himne durant la final de la Copa del Rei celebrada a Barcelona dissabte passat.

"És moment de canvis legals", va advertir ahir en una roda de premsa el vicesecretari general d'Organització del PP, Carlos Floriano, qui va explicar que, a més de condemnar els fets, és necessari "fer un pas més".

Va subratllar que la defensa de la llibertat d'expressió no pot emparar els atacs als símbols nacionals que representen a tots i va insistir que no poden repetir-se fets com els que van haver de "presenciar amb horror tots els espanyols". Per això, va dir, el PP "suggerirà" canvis legals, una vegada estudiada la normativa comparada.

Al seu entendre, un esdeveniment esportiu amb la presència del Rei i l'himne no és lloc perquè es produeixin "insults" als símbols nacionals. Per als populars, la xiulada durant la interpretació de l'himne excedeix el marc de la llibertat d'expressió, a diferència d'allò dit per l'Audiència Nacional el 2009, quan també es van produir xiulades a l'estadi de Mestalla, de València.

"Això és el que posem en qüestió", va precisar Floriano, per a qui aquestes accions "no poden entendre's com una cosa dins de la llibertat d'expressió". Així va apuntar la intenció del PP d'estudiar-ho "detingudament" per després proposar una fórmula que eviti que situacions d'aquestes característiques, que "ofenen la immensa majoria d'espanyols i ens perjudiquen a tots", es converteixin en un fet "habitual". "Simplement entenem que aquest tipus d'esdeveniments no s'han de produir", es va limitar a dir Floriano, qui va comentar que la prudència li impedeix avançar les línies del canvi legislatiu que pretenen impulsar, tot i que dificilment puguin fer-ho en l'actual mandat.

En aquest sentit, el Govern central ha assumit que no queda temps en l'actual legislatura per impulsar cap modificació legal per evitar que es repeteixin fets com els xiulets a l'himne.