Els germans Pau i Marc Gasol han sumat avui un altre reconeixement a les seves prolífiques carreres amb el Princesa d'Astúries dels Esports, colofó d'un gran any en què van protagonitzar el primer salt inicial entre germans en un partit de les estrelles de l'NBA i van ser inclosos en els millors quintets de l'esmentada Lliga.

La candidatura dels Gasol, que ja van guanyar el Príncep d'Astúries el 2006 com a integrants de la selecció nacional, va ser presentada pel president de la Federació Espanyola de Bàsquet, José Luis Sáez, i competia amb altres divuit aspirants.

Tots dos han conquistat en la seva trajectòria amb el combinat espanyol el Mundial de 2006 i els Europeus de 2009 i 2011, així com una doble plata olímpica (2008 i 2012) que se sumen als múltiples títols i reconeixements que acumulen en les seves carreres tant a Espanya com l'NBA.

Pau Gasol va néixer a Barcelona el 1980 i, després del seu pas pel planter del FC Barcelona, va debutar el 17 de gener de 1999 amb la primera plantilla. En el "draft" de l'NBA de juny de 2001 va ser elegit pels Atlanta Hawks i transferit als Grizzlies, amb els quals va debutar l'1 de novembre d'aquell any.

Després de diverses temporades a Memphis, l'1 de febrer de 2008 el pivot va complir el somni d'arribar a un dels grans en ser traspassat a Los Angeles Lakers, amb el qual va arribar a la final pel títol aquesta temporada. Va conquistar el seu primer anell de l'NBA el 14 de juny de 2009 i, un any i tres dies després, va aconseguir el segon.

El 12 de juliol del 2014 va fitxar pels Chicago Bulls, on ha estat peça clau i el passat 11 de gener va quallar la millor actuació de la seva carrera a l'anotar 46 punts i capturar 18 rebots. Ha tancat la temporada regular com a líder de dobles-dobles de l'NBA, amb 54.

És Premi don Felip de Borbó dels Premis Nacionals de l'Esport (2001) i medalla d'or del Reial Orde del Mèrit Esportiu (2007).

Marc Gasol va néixer a Barcelona el 29 de gener de 1985 i amb 16 anys va arribar en la temporada 1997-98 al planter del FC Barcelona. Entre 2001 i 2003 va acompanyar el seu germà Pau a Memphis, on va jugar al Lausanne Collegiate School, i al juny de 2003 va tornar a l'equip català per debutar a l'octubre a la Lliga ACB.

Va ser cedit a l'Akasvayu Girona, on es va proclamar campió de la Copa FIBA. Al juny de 2007 va descartar la possibilitat de tornar al Barcelona i va seguir amb els gironins, sent nomenat millor jugador de la temporada. A més, en el "draft" de l'NBA va ser elegit en el lloc 48 per Lakers.

Al juliol de 2008 va fer el salt a la Lliga nord-americana per jugar per tres temporades als Grizzlies de Memphis, que s'havien fet amb els seus drets en l'operació de traspàs prèvia del seu germà als Lakers.

Va debutar en partit oficial de l'NBA el 29 d'octubre de 2008 i el 22 de desembre es va enfrontar per primera vegada al Pau, amb victòria dels Lakers.

El seu bon joc el va portar fins al Partit dels principiants del 13 de febrer de 2009. Titular indiscutible amb els de Memphis des de la temporada 2009-10, el 26 de febrer del 2012 va jugar el seu primer Partit de les Estrelles.

En la campanya 2013-14, va ser reconegut com "jugador defensiu de l'any" a la NBA i va arribar a la final de la Conferència Oest. En la 2014-15 els Grizzlies han arribat a les semifinals de la seva Conferència i Marc ha estat inclòs en el cinc ideal de l'NBA. El jugador està casat i té una filla.

Marc i Pau van fer història aquest any en ser la primera parella de germans elegits com a jugadors titulars en el Partit de les estrelles de l'NBA, a més de protagonitzar els dos el salt inicial.

Com a colofó a la seva gran temporada, tots dos han aconseguit el Premi Princesa d'Astúries dels Esports en el seu XXXV edició després d'imposar-se a divuit candidatures més entre les que destaquen el motociclisme espanyol, l'NBA, els escaquistes Viswanathan Anand i Magnus Carlsen, la Vuelta Ciclista a Espanya, l'esquiadora eslovena Tina Maze, el patinador Javier Fernández o la nedadora Mireia Belmonte.