El Barcelona va acomiadar ahir per la porta gran Xavi Hernández, en un emotiu acte institucional en què el jugador que més vegades ha vestit la samarreta blaugrana, que l'any vinent jugarà a l'Al-Saad de Qatar, va deixar clar que «no és un adéu, sinó un fins després».

Si fa unes quantes setmanes van ser les graderies del Camp Nou les que van acomiadar amb honors el cervell blaugrana en el seu últim partit de la lliga, aquesta vegada va ser el club qui el va homenatjar en una cerimònia que va congregar personalitats del món del futbol a l'Auditori 1899 del Camp Nou.

La plantilla gairebé al complet del Barcelona (faltaven Messi, Rakitic, Ter Stegen, Rafinha i Piqué, que no van poder assistir per culpa d'un control antidopatge de la UEFA); excompanys; el president del club, Josep Maria Bartomeu, i el seu antecessor, Joan Laporta; el màxim representant de la Federació Espanyola, Ángel María Villar; així com familiars i amics del jugador, entre molts d'altres, no es van voler perdre l'homenatge.

A tres dies de la final europea, el Barça va tornar a viure una jornada emocionant, sobretot per a Xavi Hernández, que no va poder contenir les llàgrimes. Primer, quan Andrés Iniesta va llegir un discurs en nom de la plantilla en el qual va destacar que al món del futbol el 'sis' blaugrana ha estat «un exemple» pels «valors» que ha transmès al llarg dels seus disset anys en el primer equip. «Els que et coneixem sabem que tornaràs, perquè aquesta és casa teva», va profetitzar el migcampista manxec, qui, no obstant això, va reconèixer que la plantilla blaugrana no s'imagina el primer entrenament del pròxim curs sense el capità.

Les sorpreses no van parar i Xavi es va veure obligat a demanar prestat un mocador al president Bartomeu per assecar-se les llàgrimes en el moment en què es va presentar un curt vídeo, amb el tema Better days de Bruce Springsteen de música de fons. En ell, les persones més importants de la seva vida personal i professional van rememorar alguns dels millors moments al costat del migcampista.

Des de jugadors de la plantilla actual com Messi, Iniesta, Pedro i Busquets, fins a excompanys de les categories inferiors, passant pel tècnic holandès Louis Van Gaal, qui va parafrasejar una de les frases que el van fer cèlebre quan va entrenar el club blaugrana: «Tu no ets molt dolent, tu ets molt bo».

Després el protagonista, més serè, va pujar al faristol, on va desgranar un discurs d'agraïment cap al Barcelona, la selecció espanyola -amb un record especial cap a Luis Aragonés-, sense oblidar tots els entrenadors que l'han dirigit al llarg dels últims 24 anys. «Vull donar les gràcies a Van Gaal, que em va donar la confiança; a Rijkaard, que em va dir que podia ser un referent; a Pep Guardiola, un referent com a jugador i tècnic; a Tito Vilanova, un pare futbolístic que sempre portaré al cor; i a Luis Enrique i Zubizarreta, que em van convèncer de continuar: sort que els vaig fer cas perquè si no, ara m'estaria estirant dels cabells», va puntualitzar.

Després de la final de Berlín, Xavi deixarà el Barcelona per donar els seus últims tocs de pilota a Qatar, si bé va deixar ben clar que en el futur vol seguir lligat al club de la seva vida: «Espero que no sigui un adéu, sinó un fins després».