Els germans i jugadors de bàsquet Pau i Marc Gasol, integrants dels equips de l'NBA Chicago Bulls i Memphis Grizzlies, respectivament, varen ser guaadonats ahir amb el Premi Princesa d'Astúries dels Esports per ser «extraordinaris esportistes» que uneixen «els més grans èxits amb una exemplar tasca social».

Els germans Gasol, que ja van guanyar aquest guardó el 2006 com a integrants de la selecció espanyola, són campions del món, dues vegades d'Europa i doble plata olímpica. A més, tots dos van fer història aquest any en ser la primera parella de germans elegits com a jugadors titulars en el Partit de les Estrelles de la NBA, en què van protagonitzar el salt inicial.

La candidatura guanyadora, proposoda pel president de la Federació Espanyola de Bàsquet, José Luis Sáez, es va imposar per onze vots a deu en la votació final del jurat, presidit per l'exatleta Abel Antón, al triatleta subcampió olímpic Javier Gómez Noya, després de les deliberacions sobre les dinou candidatures inicials.

Considerats un exemple dels valors esportius, els Gasol van posar en marxa el 2013 la Gasol Foundation, amb l'objectiu de promocionar l'activitat física i l'alimentació saludable entre els escolars de Los Angeles (EUA) i Badalona, i també col·laboren amb Unicef.

Marc Gasol (Barcelona, 1985) va començar la seva trajectòria esportiva en els planters del Bàsquet Llor de Sant Boi i FC Barcelona; és internacional amb Espanya des de la categoria cadet, va acompanyar el seu germà a Memphis. El 2003 va tornar al Barça, amb el qual va debutar en l'ACB i va aconseguir la Lliga i la Supercopa de 2004; el 2006 va debutar amb la selecció absoluta amb la qual va aconseguir l'or. Després de dues temporades a Girona, on va fer el seu creixement esportiu jugant amb l'Akasvayu, va fer el salt a l'NBA per jugar, després de la plata a Pequín, en els Grizzlies el 2008-2009. Després de proclamar-se campió d'Europa amb Espanya es va convertir en titular indiscutible a Memphis i va disputar el seu primer Partit de les Estrelles el 2010.

Plata olímpica a Londres, en la campanya 2012-2013 va ser designat «millor defensor» i va disputar la final de la Conferència Oest; després de superar una lesió de genoll, va disputar el Mundial amb Espanya el 2014, any en el qual va ser seleccionat per al seu segon All Star Game i es va convertir en el primer espanyol inclòs en el cinc ideal de la NBA com a millor pivot de la competició. «Rebre el Premi Princesa d'Astúries té, per a qualsevol guardonat, però principalment per a un esportista, un valor incalculable, perquè amb absoluta independència dels èxits esportius que hagis aconseguit, aquest reconeixement considera explícitament els valors humanístics sobre els quals fonamentes la teva trajectòria professional» , va dir Marc Gasol en unes declaracions difoses per la Fundació Princesa d'Astúries. Marc Gasol també va afirmar que rebre el premi juntament amb el seu germà li «omple d'absoluta felicitat».

Segons la seva opinió, «el significat de la distinció honora també totes aquelles persones» que els han acompanyat en tota la seva «etapa formativa per construir aquests valors professionals i personals». Jorge Garbajosa, exjugador de bàsquet professional i membre d'un jurat que va ser presidit per l'exatleta Abel Antón, va dir que els guanyadors són «digníssims mereixedors» d'aquest reconeixement, i va anunciar que tots dos faran un «esforç total» per acudir a recollir el guardó.