El Barça, amb la victòria d'ahir a la final de la Lliga de Campions davant el Juventus de Torí (1-3), s'ha convertit en el primer equip que aconsegueix el segon triplet (Lliga, Copa i Lliga de Campions) en la història del futbol europeu.

El cobdiciat triplet (dit trèbol al futbol anglès) el tenen un selecte grup de set equips i els blaugrana són el primer equip capaç de repetir la gesta, afegint aquest al que van aconseguir el 2009, que van completar amb la consecució de les Supercopes d'Espanya i Europa i el Mundial de Clubs, en una temporada perfecta de l'equip que aleshores dirigia Pep Guardiola.

El primer equip que va aconseguir la triple corona, va ser el Celtic de Glasgow, l'any 1967. Els escocesos van aconseguir, de la mà de Jock Stein, la Premier, per davant del Glasgow Rangers, la Copa d'Escòcia davant l'Aberdeen i la Copa d'Europa davant l'Inter de Milà (2-1).

Cinc anys més tard, el 1972, l'Ajax, dirigit pel tècnic romanès Stefan Kovacs va aconseguir l'Eredivisie, la Copa (derrotant el ADO Den Haag) i la Copa d'Europa després de derrotar l'Inter de Milà, en un equip que acabaria essent la gènesi del futbol total.

El tercer a afegir-se al grup va ser un altre equip holandès, el PSV Eindhoven de Ronald Koeman, qui va aconseguir-ho el 1988, després de superar clarament l'Ajax a la lliga, a la Copa va aconseguir derrotar el Roda i, a la Lliga de Campions es va adjudicar el títol, a la tanda de penals, davant el Benfica.

L'aconseguit pel Manchester United, de Sir Alex Fergusson, va arribar després d'una de les finals de Champions més recordada, la de 1999. A la Lliga es va imposar per davant l'Arsenal, mentre que a la Copa va superar el Newcastle a la final. Va aconseguir el triplet amb dos gols al descompte que remuntaven l'1-0 defensat pel Bayern de Munic durant tot el partit al Camp Nou.

Van haver de passar deu anys perquè un altre equip tornés a fer-se amb els tres títols i va ser el primer triplet del Barça. Els blaugrana van guanyar una lliga per emmarcar (amb una victòria 2-6 al Bernabeu), la Copa del Rei davant l'Athletic (4-1) i la Champions contra el Manchester United (2-0) a Roma.

L'Inter de Milà va aconseguir el seu triplet, de la mà de Jose Mourinho, amb Samuel Eto'o, que l'any anterior havia guanyat el triplet de blaugrana, a les seves files. Els interistes van aconseguir superar la Roma tant a la Lliga com a la Copa, mentre que van superar el Bayern de Munic a una final disputada al Santiago Bernabéu.

Precisament el Bayern va ser l'últim equip a afegir-se al club. De la mà de Juup Heynkes va aconseguir la gesta després de guanyar la Bundeslliga a sis jornades del final, la Copa davant l'Eintracht de Frankfurt (3-1) i va aixecar la Champions League després de superar el Borussia de Dortmund (2-1) en la primera final alemanya de la història de la màxima competició continental.