Després que dissabte Héctor Ruiz revalidés el seu títol de campió d'Espanya a Banyoles dels 10 km en aigües obertes, ahir en la prova dels 5 km, el nedador figuerenc va acabar en tercer lloc després d'un final molt ajustat. Ruiz (56.42:05) va veure com el seu company del CN Mataró, Adrián González (56.41:75) el superava per nomçes 30 centèsimes. La vallesana Èrika Villaécija (CN Sabadell) es va proclamar campiona en derrotar Mireia Belmonte (UCAM Fuensanta) en un ajustat final que va necessitar de la intervenció dels jutges. Villaécija va acabar la prova dues centèsimes abans que Belmonte, amb un temps de 59:10:85, mentre que la badalonina va aturar el crono en 59:10:87.

Belmonte arribava a la cita de Banyoles acabada de sortir d'una lesió a les espatlles que li va impedir estar al cent per cent. Dissabte, va ser sisena en els 10 quilòmetres però ahir, en una distància que s'ajusta molt més a les seves característiques, va aconseguir el subcampionat, el que li assegura pràcticament una de les dues places en 5 km Per al Mundial de Kazan (Rússia ). La primera serà per a Villaécija, com a campiona d'Espanya. La nedadora del CN Sabadell va quedar dissabte segona en la prova dels 10 km, que va guanyar la gallega Maria Vilas, de manera que probablement faci el doblet d'aigües obertes -la designació d'aquesta segona plaça correspon a la federació espanyola- al Mundial de Kazan.

En categoria masculina, el nedador del CNA Barceloneta Antonio Arroyo va aconseguir la primera plaça en una cursa molt igualada Amb aquesta victòria, Arroyo s'assegura també una de les dues places mundialistes.