L'actual campió de la Lliga Femenina, l'Spar Citylift Girona, serà l'únic guanyador de les principals lligues europees en una fase prèvia contra el Brno, segon equip de Txèquia, que es jugarà a doble partit el diumenge 29 d'agost a Fontajau i el dimecres 3 de setembre a la ciutat txeca. Això si abans d'aquest dissabte, quan se sortegen els grups de l'Eurolliga a la seu de la FIBA a Munic, els dirigents de l'Uni i de la Federació Catalana no han aconseguit desactivar la maniobra de la Federació Espanyola que aquest cap de setmana ha alterat l'ordre lògic en el rànquing dels seus dos equips per evitar que el Perfumerías Avenida hagués de jugar la prèvia. De «cacicada» es qualificava ahir des de Girona un moviment que s'hauria gestat dissabte a Budapest, on es va reunir la direcció de FIBA Europe, de la qual forma part el president de la FEB José Luis Sáez, segons el qual Espanya és l'única federació que no ha presentat el campió de Lliga com a primer del rànquing tal com marquen les bases de competició de la mateixa FEB.

El problema neix quan la FIBA es troba amb disset equips formalitzant la seva inscripció a l'Eurolliga i, el sistema de competició està marcat en dos grups de vuit equips, fet que obliga a jugar una prèvia entre els dos últims equips del rànquing. En principi, totes les federacions posen el seu campió de lliga en primer lloc i els altres al darrere. Per això s'explica que en el rànquing de disset equips que encapçala l'Ekaterinburg rus, el Castors Braine, campió de la modesta lliga belga, figuri en desè lloc; i en canvi el potent Fenerbahce, present en moltes de les últimes finals de l'Eurolliga però tercer a la darrera lliga turca, sigui el catorzè.

La comprovació que els deu primers del llistat són campions de lliga, amb l'única excepció del Perfumerías Avenida, desmunta la tesi que la Federació Espanyola i el mateix club castellà van voler fer creure ahir en el sentit que el rànquing l'havia determinat la FIBA. «La decisió de l'ordre/rànquing amb què s'inscriuen els equips és decisió de cada federació nacional», van detallar per escrit a l'Uni ahir a la tarda des de les oficines de la FIBA contradient la versió del secretari general adjunt de la Federació Espanyola, Alfredo Olivares, que al matí havia assegurat al president del club gironí, Llorenç Biargé, que «l'ordre és una decisió de la FIBA de la qual nosaltres no tenim res a veure».

La versió oferta des de Madrid va quedar ràpidament desmentida des de Munic, perquè membres de la FIBA van arribar a confirmar als directius de l'Uni que divendres a la tarda, tenien preparada una versió del rànquing amb l'Spar Citylift en novena posició i el Perfumerías Avenida en setzena jugant la prèvia contra el Brno, però en aquest cas amb factor pista favorable als castellans.

El canvi es va fer a Budapest

Un llistat que, però, va canviar diumenge a la reunió de la directiva de la FIBA a Budapest, on també s'acabava l'Europeu amb Espanya guanyant la medalla de bronze i la plana major de la Federació Espanyola present. El fet que el president de la Federació de Castella-i-Lleó, Carlos Sainz, o el president del Perfumerías Avenida, Jorge Recio, estiguessin també a Budapest acompanyant la selecció, en el cas del primer, i seguint l'Europeu, en el del segon, fan malpensar a l'entorn de l'Uni que la pressió del club de Salamanca no fes canviar l'ordre en la inscripció dels equips per part de la Federació Espanyola.

Des d'ahir al matí, l'Spar Citylift Girona ha començat una cursa contrarellotge per intentar evitar la fase prèvia basant-se en el fet que des de la FIBA insisteixen que si la Federació Espanyola rectifica abans del sorteig encara es podria modificar el rànquing. El president, Llorenç Biargé, va enviar cartes a la FEB i a la Catalana per fer pressió i mentre des de Barcelona Joan Fa es comprometia a lluitar pels interessos de l'Uni, des de Madrid es continuava mantenint que tot era una decisió de la FIBA i que ells lluitaven per defensar els drets tant de Perfumerías com de l'Spar Citylift.