L'Uni va néixer el juny del 2005. L'actual Spar Citylift Girona, campió vigent de la Lliga Femenina-1 i participant i la pròxima edició de l'Eurolliga, veia la llum gràcies a la fusió dels equips de base del Vedruna i del Santa Eugènia, que aquella mateixa temporada ja havien estat col·laborant en diferents categories com un cadet que, amb Pere Puig i Anna Caula d'entrenadors i jugadores provinents tant d'un club com de l'altre, van portar el Santa Eugènia a jugar el Campionat d'Espanya de la categoria. Una d'aquelles nenes del Vedruna que jugaven amb el Santa Eugènia cadet era Marta Xargay (Girona, 1990) que, la passada matinada, just una dècada més tard, és va convertir en la primera gironina a debutar a la WNBA participant en la victòria de Phoenix Mercury a la pista de Los Angeles Sparks (91-94). Només dotze minuts, amb tres punts i dues assistències per a la base gironina, que tot just va arribar divendres als Estats Units després de guanyar la medalla de bronze amb l'Europeu amb la selecció espanyola, però que poden servir de punt d'inflexió d'una Xargay que, als seus encara no 25 anys, arriba a la WNBA havent madurat com a jugadora després d'haver-ho guanyat tot a Europa amb el Perfumerías Avenida i la selecció espanyola; i just abans que la pròxima tardor deixi Salamanca, on ha estat una ídol els últims sis anys, per jugar amb el Praga, actual campió de l'Eurolliga, amb el qual es tornarà a enfrontar a l'Uni.

«El debut de la Marta a la WNBA és una fita històrica, que només s'explica per tot el seu treball d'aquests anys», raona el director esportiu de l'Spar Citylift Girona, Pere Puig, que coneix Xargay des dels seus inicis a qui pronostica encara molt de recorregut: «Per molt estrany que sembli veient tot el que ha aconseguit, la Marta només té 24 anys i moltes pàgines encara per escriure». Campiona de l'Eurolliga a nivell de clubs amb Perfumerías i de seleccions amb Espanya (també té una plata mundial), en el món del bàsquet feia temps que es veia a Xargay capacitada per fer el salt a la WNBA. Moltes altres, potser amb menys arguments que ella, ho van provar mentre la base gironina apostava per seguir madurant al Würzburg de Salamanca on va arribar molt jove, just després d'haver ajudat l'Uni a fer el salt a Lliga Femenina 1- en la fase d'ascens de Badajoz del 2009. L'any anterior, encara com a júnior, Marta Xargay ja havia jugat un paper important a l'equip que, entrenat per Carles Coromina, va fregar l'ascens a Santiago de Compostel·la. Aquell estiu, Anna Caula va agafar el relleu de Coromina al primer i es va trobar amb una jugadora a qui ja coneixia des de que era molt jove.

«Entrenar-la al meu equip no va ser fins a infantil quan va haver-hi la fusió de Maristes i Vedruna, on jugava ella, però ja la coneixia perquè l'havia tingut a la selecció catalana mini», explica Caula que desmenteix el tòpic que, en categories de formació, Marta Xargay destaqués per superioritat física. «Des de molt petita que tenia un joc molt alegre i això que és del desembre, que en aquelles edats es nota molt, però va entrar bé a la selecció mini i no pas pel fet de tenir físic millor que la resta perquè fins a júnior era més aviat primeta». Un físic que, ara sí, que acompanya a Xargay i que li permetrà competir contra les atletes que poblen la WNBA sense mai deixar de banda el debat de si la gironina ha de jugar de base o ser una exterior més. «Jo crec que, amb el seu físic actual, una de les seves grans virtuts és aquesta versatilitat per jugar en qualsevol posició», apunta Caula que recorda que, en els últims anys, Marta Xargay s'ha consolidat com a base al Perfumerías Avenida mentre feia més de tot a la selecció espanyola quan coincidia amb altres bases, com Laia Palau o Sílvia Domínguez.

El 2009 a Badajoz, Xargay va tancar la seva etapa a Girona i va marxar a Salamanca, allà va tenir com a primer entrenador l'actual seleccionador espanyol Lucas Mondelo, on no ha deixat de créixer esportivament acumulant un palmarès més que envejable. Amb el Perfumerías Avenida, Xargay ha guanyat una Eurolliga, una Supercpopa d'Europa, dues Lligues i tres Copes; mentre que amb la selecció espanyola absoluta va ser campiona d'Europa el 2013, va ser subcampiona del món l'any passat a Turquia i ha tornat a pujar al podi a l'Eurobàsquet fa poques setmanes a Hongria on Espanya va ser tercera.

Un palmarès que, segurament, la converteix en la millor jugadora gironina de tots els temps en disputa amb la figuerenca Anna Junyer. «No es poden fer comparacions, no són bones i, a més, són dos bàsquets molt diferents», apuntava ara fa poc més d'un any en conversa amb aquest diari una Junyer que treballa al gabinet tècnic de la Federació Espanyola. «Per edat, condicions i mentalitat encara té moltes coses a dir en el món del bàsquet d'elit», deixa Junyer sobre una Xargay que ara, amb el salt a la WNBA, tindrà una nova oportunitat de progressar en un equip com Phoenix Mercury que compta amb estrelles del nivell de Brittney Griner, De Wanna Bonner o Candice Dupree. De moment, en el partit de la passada matinada a Los Angeles, Xargay va jugar dotze minuts després d'haver arribat als Estats Units tot just divendres, un cop acabat l'Eurobàsquet. La gironina va sortir de titular en el segon quart i, ràpidament, va fer el seu primer bàsquet, amb un tir de quatre metres després de bot. El partit el va guanyar Phoenix a la pròrroga per tres punts (91-94).