El vuitè i últim dia de campanya posarà punt final avui a un dilatat procés electoral en el FC Barcelona que conclourà dissabte amb la celebració de les eleccions, a les que concorren quatre candidats (Josep Maria Bartomeu, Joan Laporta, Agustí Benedito i Toni Freixa) sense haver concretat ni un sol pacte.

Dissabte a partir de les 9:00 hores, les urnes s'obriran al Camp Nou, on tenen dret a vot 109.637 socis del FC Barcelona, els quals tindran fins a les 21:00 hores per exercir el vot, i s'espera que a les 23:00 com a molt tard ja es conegui el nou president.

La campanya conclou sense que hagi cristal·litzat ni un sol pacte, igual que en la passada campanya, en la que per llavors Marc Ingla, Jaume Ferrer i Agustí Benedito van fer un intent de llista única el dia anterior de les eleccions. Allò ni va fructificar i tots van concórrer per separat, per perdre davant la majoria acaparadora de Sandro Rosell.

En aquesta ocasió, un dels inductors d'arribar a acords ha estat Joan Laporta, qui ha defensat insistentment que les seves enquestes revelen que només ell i Josep Maria Bartomeu tenen opcions a la victòria, mentre que atorga nul·les possibilitats a Agustí Benedito i Toni Freixa.

En el segon debat en que van participar els tres, sense Bartomeu, Laporta els va fer una oferta en públic, que no va caure res bé en els oferts, ja que s'ho van prendre com una ofensa.

Això no obstant, des de l'equip de Laporta, i donades les xifres que maneja d'enquestes recents, ha insistit en algun pacte que no li pugui restar vots, com ha estat l'aproximació a Benedito, que finalment no ha fructificat.

El passat 9 de juny Josep Maria Bartomeu va dimitir després que el Barcelona arrodonís una temporada de luxe amb el triplet (Lliga, Copa i Lliga de Campions) i s'activés el procés electoral amb la posada en escena de la junta gestora, presidida per Ramon Adell.

Precisament ha estat aquesta institució un del focus de polèmica durant la campanya, ja que ha estat molt criticada per tots els aspirants, excepte Bartomeu, al prendre decisions que s'han considerat que anaven més enllà de les seves atribucions, com la venda de Gerard Deulofeu (Everton), o les contractacions Alexis Vidal (Sevilla) i Arda Turan (Atlètic de Madrid), entre d'altres qüestions.

Inicialment van ser set precandidatures les que es van llançar a aconseguir les 2.534 adhesions necessàries per passar el tall i iniciar la campanya electoral: els expresidents Joan Laporta i Josep Maria Bartomeu, els excandidats Jordi Majó i Agustí Benedito, l'exdirectiu Toni Freixa i els socis Jordi Farré i Joan Batiste.

Finalment, després de la validació de les paperetes, només van passar el tall quatre aspirants: Josep Maria Bartomeu (8.554 adhesions validades), Joan Laporta (4.272), Agustí Benedito (3.367) i Antoni Freixa (3.068), mentre que no van superar el tall Jordi Majó, Joan Batiste i Jordi Farré.

Des que es va posar en marxa la campanya fa vuit dies, els quatre aspirants han realitzat nombroses trobades amb socis i penyistes, a més de tenir un contacte constant amb els mitjans.

Laporta, Benedito i Freixa van acceptar el desafiament de participar en dos debats als quals es va negar Bartomeu, encara que aquest últim sí que va acceptar el del dimarts passat en 'TV3', on es va escenificar un tres contra un, que finalment no va donar un guanyador clar.

Els retrets entre tots dos han estat la tònica d'aquests vuits dies, en els que Qatar i la condició d'imputat pel 'cas Neymar', per part de Bartomeu, han estat els assumptes més recorreguts pels rivals de l'expresident recent.

Demà els candidats descansaran en la jornada de reflexió, encara que s'ha citat amb alguns mitjans per dur a terme fotografies conjuntes, com la que avui han protagonitzats tots ells al Camp Nou, on han donat el seu suport a una iniciativa ciutadana per recolzar actes sobiranistes de cara a les autonòmiques del 27 de setembre.