El nedador de Vilamalla Héctor Ruiz ha estat quatre cops campió d'Espanya d'aigües obertes, el darrer cop al mes de juny a l'estany de Banyoles, i també ha aconseguit victòries a escala internacional com la del passat mes de març en una prova de la Copa d'Europa a Israel. Ruiz ha participat en competicions internacionals de primer nivell -va ser tretzè en el Mundial de Xangai del 2011 quan només tenia 20 anys i desè a la Universíada de Xenzen (també a Xina)-, però ara persegueix el repte d'anar als Jocs Olímpics de Brasil del pròxim estiu. «M'agradaria classificar-me entre els deu primers en aquest mundial per tenir ja el bitllet per als Jocs i poder estar tranquil l'any vinent i no haver-me de jugar la classificació per a Rio de Janeiro en el preolímpic», explicava ahir a Ruiz en una conversa amb la també nedadora catalana d'aigües obertes Erika Villaécija. Héctor Ruiz es jugarà aquest dilluns el bitllet olímpic en la prova dels 10 quilòmetres en aigües obertes del Mundial de Natació de Kazan (Rússia).

Per anar a Brasil, el nedador empordanès que competeix pel CN Mataró necessita millorar, com a mínim, en tres llocs la tretzena posició que va aconseguir fa quatre anys Xangai. En cas que Héctor Ruiz quedés onzè, o més endarrere, a Kazan el nedador de Vilamalla tindria una nova oportunitat d'anar als Jocs el pròxim mes de maig a Estoril. «És millor asssegurar ja la plaça, perquè així gaudiries més dels entrenaments d'un any preolímpic, que sempre són molt especials» aconsellava a Ruiz la més experimentada Villaécija en aquesta conversa que dos dels representants catalans en el mundial de Kazan varen difondre ahir a través de les xarxes socials.

Ruiz i Villaécija debatien sobre la temperatura de l'aigua que es trobaran a Kazan, més freda del que ha estat habitual en altres mundials però semblant a la que es va competir en el darrer estatal de Banyoles, o de si és millor avançar per fora o entremig dels altres nedadors.

El Mundial de Natació de Kazan va començar ahir amb cerimònia d'inauguració, però Héctor Ruiz no participa fins dilluns en una prova de 10 quilòmetres, a partir de les dues del migdia, que és la reina de la disciplina d'aigües en ser distància olímpica. Així, per buscar el premi afegit de tenir el bitllet per a Rio de Janeiro a un any vista dels Jocs, molts especialistes en les proves de 5 o, fins i tot, de 25 quilòmetres nedaran a Kazan els 10.

Els nedadors italians, ale?manys, nord-americans i russos, francesos i brasilers solen ser els millors tot i que l'actual campió del Món és tunisià: Oussama Melloulli i el nedador de Vilamalla apunta també als representants grecs, anglesos i italians. Molts candidats en una prova oberta, en la que amb 70 nedadors és gairebé impossible que algú marxi tot sol. Héctor Ruiz, però, es veu amb opcions d'acabar entre els deu primers completant un trajecte que tenia molt ben planificat des de fa temps: Campionat d'Espanya de Banyoles al passat mes de juny, on va ser campió, Mundial de Kazan i Jocs Olímpics de Río de Janeiro als quals arribaria amb 25 anys i amb dotze mesos de preparació sense angoixes gaudint d'aquells entrenaments preolímpics dels quals li parlava Erika Villaécija.

A principi d'aquest 2015, Héctor Ruiz va tenir problemes amb una bronquitis que el va deixar sense entrenar uns mesos, però arriba a Kazan en un molt bon moment de forma per atrapar el seu somni olímpic.