Aquest matí s’ha presentat la 72a edició de la Travessia de l’Estany de Banyoles que es disputarà aquest diumenge a les aigües de l’estany.

A dia d’avui i encara amb les inscripcions obertes, el president del Club Natació Banyoles, Àngel Dutras, ha afirmat que ja hi ha una cinquantena de clubs confirmats, majoritàriament de Catalunya, però també d’Aragó i del sud de França.

Dutras també ha volgut tenir unes paraules en record de l’artista Xavier Carbonell, autor del cartell el 2012 mort recentment i marit de Rosa Serra, autora del cartell el 2011.

A part dels nedadors amb llicència, el caire festiu i popular de la prova augmenta any rere any. Ho demostren els més de 500 nedadors no federats o els 150 socis del Club Natació Banyoles de l’última edició. S’espera que en aquests dos últims dies les inscripcions augmentin i s’arribi als més de 2.000 nedadors que cada any s’apleguen a les aigües de l’estany.

Per la seva banda, el tinent alcalde de Banyoles, Jordi Congost, ha destacat que és un orgull poder celebrar una nova edició d’una prova tan emblemàtica com la Travessia que amb els anys s’ha convertit en la festa de la natació catalana. També ha destacat el bon estat de salut de la Travessia que per la seva singularitat cada any engresca a més de 2000 nedadors.

Congost ha afirmat que la prova és una mostra de la compatibilitat de l’estany com un espai per a la conservació de la flora i la fauna però alhora com un espai per a la pràctica esportiva i de competicions aquàtiques.

L’autora del cartell d’aquest any és Dolors Rusiñol. Nascuda a Vic l'any 1959 i llicenciada per la Facultat de Belles d'Arts de Barcelona, des de l'any 1989 dóna classes a l'ESAD, feina que compagina amb la seva activitat artística al seu estudi de la capital garrotxina.

Rusiñol ha confessat que ja havia treballat el motiu de l’estany però que en aquest cas s’ha decantat per un motiu vintage que és la línia estilística en què treballa actualment i que hi ha introduït dos elements recurrents en la seva obra, com són les banyistes i les pesqueres.

Horaris de la prova

El tret de sortida de la 72a Travessia de l’Estany de Banyoles es donarà diumenge a les dos quarts d’onze amb la Travessia dels Menors (1.000 metres), seguida mitja hora més tard pel Trofeu Dolors Feixas per a nedadors de 10 anys, on es creuarà l’estany des de Porqueres (450 metres).

A les 11:30 del matí es disputarà la Travessia femenina per donar pas, una hora més tard a la travessia masculina. Totes dues sortides nedaran una distància total de 2.115 metres.

Durant tot el matí, una unitat mòbil del Banc de Sang i Teixits estarà aparcada davant del Club Natació Banyoles per a què tothom qui ho desitgi pugui fer la seva donació de sang.