El 4 d'octubre del 2009, fa ja gairebé sis anys, un Uni que entrenava Anna Caula i on destacaven Astou Traoré i Laura Antoja perdia la final de la Lliga Catalana a Olesa contra el poc després desaparegut equip local, que entrenava Lucas Mondelo i tenia Jael Freixanet i Helena Boada a la plantilla, per 75-70. Des de llavors, les gironines han encadenat cinc títols consecutius, tots amb el Cadí de víctima en les finals, en un monòleg en el bàsquet femení català que l'actual Spar Citylift Girona vol allargar aquesta tarda a Fontajau (19.00, Esport 3). «No és un partit de pretemporada, és un títol oficial i per a nosaltres és important», explica Miguel Ángel Ortega que davant un Cadí, que ell havia d'entrenar fins que va rebre la trucada de Pere Puig al juliol, ja vol veure una versió més treballada del seu nou equip a qui encara li faltarà avui la nord-americana Chelsea Gray i en què Anna Caula jugarà minvada físicament.

L'Spar Citylift Girona que jugarà avui a Fontajau és molt diferent del que va guanyar el títol de lliga la passada diada de Sant Jordi. Deixant de banda el, ja de per si significatiu, canvi d'entrenador, al vestidor només hi queden tres veteranes ?-Noemí Jordana, Anna Carbó i Vita Kuktiene- i peces clau del curs anterior com Ibekwe, Gidden o Chambers han deixat lloc a jugadores que avui es donaran a conèixer a Fontajau com Adrijana Knezevic, Lina Pikciute, Ashley Paris, Tay'ler Mingo i, sobretot, la grega Artemis Spanou que està cridada a ser una de les grans sensacions de la temporada a Girona. ?

De moment, amb molta intensitat física en els entrenaments, i un parell d'amistosos massa desi?guals per treure conclusions -davant el GEiEG van guanyar de quaranta i contra l'Ekaterinburg van perdre per una pallissa semblant- es fa complicat saber el nivell exacte d'un grup que haurà de compaginar Lliga i Eurolliga. «Tenim una bona plantilla, però ara hem d'intentar fer un bon equip», no es cansa de repetir un Miguel Ángel Ortega que, sense Gray i amb funció dels pocs o molts minuts que pugui jugar avui Anna Carbó, haurà de tornar a abusar d'una estructura d'equip molt gran físicament amb Spanou de tres i Knezevic de dos. «L'equip encara està per fer, hem fet molt poc cinc per cinc en els entrenaments perquè no hem pogut perquè no ha rribat tothom», diu Ortega.

Al davant, i seguint la línia que ha caracteritzat l'equip pirinenc els últims anys, el Cadí té una plantilla amb menys noms que l'Uni però molt més llarga. Dijous mateix, el tècnic Joan Carles Pié va incorporar la seva dotzena fitxa professional: la base lituana Santa Okockyte. Titular aquest estiu amb Lituània a l'Europeu, Okockyte és, curiosament, l'única estrangera de l'equip al costat de l'altra base, Stanacev (fitxada del Conquero), en una plantilla plena de joves jugadores estatals de, teòricament, bon futur: Belen Arrojo, Tamara Albalde, Laura Gil... Amb una rotació molt llarga -sobretot per fora on també Chumillas, Vilaró, Mireia Vila o Tània Pérez- Joan Carles Pié pot intentar apostar per la intensitat mirant així que l'Spar Citylift no aprofiti la seva superioritat a dins on Laura Gil i la gironina Georgina Bahí, amb l'única ajuda d'Albalde, poden patir contra el físic de les gironines.

«Nosaltres tenim emmarcat el partit a dins de l'estructura de la pretemporada però també tenim clar que no és un més i que competirem per guanyar-lo», explica Joan Carles Pie que ha tornat a la Seu aquest estiu quan, tot i haver renovat, Miguel Ángel Ortega va fer servir una clàusula de sortida del seu contracte per acceptar l'oferta de l'Uni i el repte d'entrenar un conjunt d'Eurolliga.

El partit d'avui a Fontajau és de franc per als abonats de l'Spar Citylift Girona, mentre que per a la resta les entrades es venen a un preu únic de cinc euros. Els menors de catorze anys no paguen entrada.