De ben segur que la seva cama esquerra ha tingut molt a veure en el fet que Luis Enrique hagi pensat en ell abans que en altres perles del planter assenyalades, i amb millor cartell, com Sergi Samper. Les condicions físiques i tècniques de Gerard Gumbau són privilegiades i això l'ha dut no només a ser un habitual als entrenaments del primer equip del Barça sinó a debutar diumenge en partit de Lliga contra el Llevant. No va ser la seva estrena oficial, perquè ja ho havia fet a la Copa al camp de l'Elx la temporada passada però sí la seva primera presència a la competició regular. Va ser només mitja hora en la qual el de Campllong va tenir temps de demostrar algunes de les seves altres virtuts, la disciplina, el sacrifici i la humilitat, que tenen encisat Luis Enrique.

"Sóc jugador del filial, però si em volen, estic encantat d'ajudar en el que sigui". Aquestes paraules reflecteixen el caràcter tranquil i humil del gironí. Lluny de les estridències d'altres joves jugadors de la plantilla del filial que el curs passat va baixar a Segona B, Gumbau no va alçar mai la veu ni tenir cap mala cara cap a Eusebio Sacristán ni Jordi Vinyals. És la nineta dels ulls d'un Luis Enrique que, amb el partit sentenciat, li va donar el premi de debutar a la màxima categoria. El de Campllong es converteix doncs en el 90è jugador gironí que tasta la màxima categoria i el segon que ho fa aquesta temporada després de l'estrena de David Juncà (Eibar).

Gumbau va aterrar a Can Barça l'estiu del 2014 procedent del Girona. La seva progressió ha estat més que meteòrica si tenim en compte que tot just ara fa un any i quatre mesos, l'1 de juny del 2014, disputava el seu darrer partit amb la samarreta del Girona B a 1a Catalana contra el Canyelles a Vilablareix (1-0). És a dir, que en un tres i no res, ha passat directament de jugar amb el filial del Girona a la cinquena divisió fins a debutar a Primera amb el Barça. Un salt de categories que indica la qualitat del jugador. "Té una cama esquerra prodigiosa i una gran visió de joc. És més interior que pivot i a pilota aturada és un canó", explica el seu tècnic al Girona B (2013-14), Miquel Àngel Muñoz

Assenyalat per molts dels tècnics com del planter de Torres de Palau on va arribar-hi del Cassà, l'atzar va voler que no tingués l'oportunitat de debutar amb el primer equip del Girona. Gumbau era un fix, juntament amb Vivancos, a les sessions d'entrenament quan Ricardo Rodríguez era l'entrenador i Miquel Àngel Muñoz el segon (2013-14). La seva destitució i la negativa a renovar del jugador perquè ja ho tenia fet amb el Barça van fer que el Girona optés per baixar-lo definitivament al filial, vetar la seva cessió a l'Olot i tancar-li les portes del primer equip.

Gumbau se n'anava lliure al Barça però Oriol Alsina, en la seva etapa com a director esportiu, va aconseguir esgarrapar un traspàs de 40.000 d'euros que incloïen un seguit de variables. Entre aquestes clàusules, 60.000 euros més pel debut amb el primer equip a la Copa contra l'Elx el curs i 50.000 més si jugava 30 partits a Segona A amb el Barça B. Aquests cèntims, en teoria, el Girona ja els hauria d'haver ingressat. Pel debut a Primera Divisió, en canvi, el Girona només veurà calers si Gumbau disputat més 45 minuts durant 10 partits. En cas de fer-ho rebrà 250.000 euros que es podrien anar multiplicant (si acumula diversos blocs de 10 partits) fins arribar a 1,5 milions d'euros.