L

'allau de lesions, accentuada per la baixa de llarga durada d'un comodí com Rafinha, ha obligat el tècnic del Barcelona, Luis Enrique Martínez, a buscar solucions en els racons més recòndits del seu fons d'armari i dissimular, així, les mancances d'una plantilla curta. El primer equip haurà de sobreviure a un calendari diabòlic amb la disputa d'almenys 18 partits -19 si aconsegueix el bitllet a la final del Mundial de Clubs fins a l'inici del mes de gener, moment en el qual Arda Turan i Aleix Vidal podran debutar després de complir la sanció imposada per la FIFA. Més de cent dies en què el Barcelona haurà de visitar estadis complicats com el Santiago Bernabéu, Mestalla i al Sánchez Pizjuán, i assegurar-se el bitllet als vuitens de final de la Lliga de Campions. Una marató que el campió del triplet ha de superar amb un total de divuit jugadors de camp.

Gaudeix el Barcelona d'un onze inicial competitiu, segurament un dels més complets del panorama europeu: Bravo o Ter Stegen, Alves, Piqué, Mascherano, Alba; Busquets, Rakitic i Iniesta; Suárez, Messi i Neymar. Les opcions, però, decreixen considerablement a la zona ampla i en la davantera. La baixa d'un tot terreny com Rafinha -que estarà almenys sis mesos en el dic sec- ha deixat en evidència la manca de recursos del Barcelona. Luis Enrique ha passat de posseir Xavi Hernández i Pedro Rodríguez com a suplents de luxe, a haver de recórrer a joves com Munir El Haddadi i Sandro Ramírez, dos jugadors que l'any passat alternaven la seva participació al filial, que va descendir a la Segona B, amb aparicions fugaces en el primer equip. "M'han agradat molt Munir i Sandro. Són dos jugadors de futur. Tots esperem que marqui dos o tres gols cada un en cada partit, però és difícil", va analitzar ahir a la nit el tècnic després d'aconseguir el ple de victòries a la Lliga (4 de 4).

Munir i Sandro, tots dos de 20 anys, no van ser les úniques novetats, ahir a la nit també va ser el debut a la Lliga de Gerard Gumbau, un migcampista del filial que fa un any i mig jugava a Primera Catalana amb el Girona B. Alt i sòlid defensivament, aquest migcampista sembla ser l'elegit de Luis Enrique per reforçar el minvat fons d'armari del Barcelona. "Recorro al filial per nassos, no hi ha més remei", deia el tècnic blaugrana abans de rebre el Llevant.

Gumbau ha passat per davant de Samper.