Diana Taurasi no ha jugat aquest l'estiu a la WNBA, una competició que ha guanyat tres cops, ni ha participat en la gira europea de la selecció dels Estats Units amb la que porta tres medalles d'or olímpiques. No ho ha fet perquè l'Ekaterinburg li paga al voltant d'un milió d'euros perquè una temporada molt curta, de setembre a abril, i en la que la vol descansa per posar el seu immens talent a únic objectiu: guanyar l'Eurolliga. I ella, simplement Taurasi, una de les millors jugadores de tots els temps,va impedir ahir que l'Spar Citylift Girona aconseguís la proesa de derrotar l'equip rus a Fontajau (71-76).

Ni Brittney Griner, ni Gruda, ni Lyttel, ni Toliver ni el vol xàrter que havia portat fins a Girona l'opulenta expedició de trenta persones de l'Ekaterinburg. Taurasi, i els seus 36 punts amb set triples, van impedir que l'Uni consumés una proesa que s'estava guanyant sobre la pista. Suant a cada jugada. A 22 segons per acabar el partit, i amb les russes guanyant de tres punts, l'Uni va disposar d'un triple per portar el partit a la pròrroga. L'Ekaterinburg - un grup de jugadors de gran talent que ahir va semblar estar lluny de ser un equip - va «passar» de fer la falta i Gray i Jordana es varen poder anar passant la pilota fins que l'osonenca va trobar un tir que no va entrar. Victòria russa, però ovació de Fontajau per a l'Uni i la diferència, després del partit, de les cares d'Ortega i d'Olaf Lange a la roda de premsa demostrava a bastament quin sortia més reforçat del partit d'ahir.

L'Ekaterinburg és una petita selecció mundial, però, assumint la premisa que Taurasi menja a part, si un punt tenen fort les russes és el joc interior. Brittney Griner, Sandrine Gruda i Sancho Lyttlle (més l'afegit d'una internacional russa de dos metres, Vieru) són quatre pivots que no s'havien vist juntes a Europa. I ahir l'Spar Citylift Girona va guanyar la lluita pel rebot (37-33). I les gironines jugant sense Lina Pikciute, encara amb molèsties al turmell. Coulibaly va agafar alguns rebots contra Griner i, especialment, Lyttle que traurien de polleguera a qualsevol entrenador menys «prudent» amb les seves estrelles que Olaf Lange.

Chelsea Gray va intentar aguantar el pols amb Diana Taurasi, un ídol per a qualsevol jugadora nord-americana, i de sortida ja es mostra absolutament endollada. A mitjans primer quart, l'Uni dominava 11-7 i la nord-americana del conjunt gironí portava 8 i una sensacional assistència a Coulibaly. Allà, però, va arribar la primera de les grans exhibicions d'una jugadora d'una altra dimensió. Taurasi va anotar cinc punts seguits i va tornar a posar l'Ekaterinburg per davant. I així ho faria cada cop que el seu equip el va necessitar al llarg del partit. Si l'Uni collava apareixia Taurasi, si les gironines anotaven de tres la «bamba blanca», com la va definir en el seu moment Kobe Bryant, responia amb un altre triple. Al descans, i gràcies també amb dos triples alliberats de Toliver i Belyakova que l'Uni no va arribar a tapar, l'Ekaterinburg dominava per nou punts (33-42). Dels 42 punts russos, 23 eren d'una Diana Taurasi que, a cop de talent, compensava les mancances del seu equip com a bloc i intentava, sense acabar-ho, d'aconseguir l'espectacular treball de l'Uni que s'havia refet del seu pitjor moment quan els punts de l'excepcional base nord-americana l'havien arribat a deixar quinze punts per sota en el marcador (23-38). L'Uni s'havia aixecat. I el millor encara estava per arribar.

Les gironines van fer encara un pas endavant a la segona meitat, tot i l'evident desgast que suposa jugar contra l'Ekaterinburg amb una rotació de només set jugadores. El partit es va acabar convertint en una mena de lluita, realment apassionant, entre un equip, l'Uni, i una gran estrella: Diana Taurasi. Kuktiene anotava de tres per posar-se a només cinc punts (44-49); en el següent atac la nord-americana clavava un nou triple. Coulibaly deixava en evidència Lyttle (50-54), Taurasi anotava el seu ja vint-i-novè punt del partit. Així, amb el «Taurasi-sistema», l'Ekaterinburg va aconseguir arribar al darrer quart guanyant de cinc punts.

De Brittney Griner continuava sense tenir-se'n notícies. Un triple de Jordana i una sensacional jugada de Gray, que va fer aixecar de seient els aficionats de l'Uni i, segur, que també va deixar bocabadats a la mitja dotzena de sorollosos seguidors russos, van deixar clar que l'Uni veia possible la victòria. A quatre minuts per acabar, Spanou igualar el partit a 68. La grega, incansable al llarg de partit, va anotar un bàsquet que semblava que faria entrar els dubtes a l'Ekaterinburg. De no haver estat, és clar, perquè en el següent atac Diana Taurasi va anotar de tres. A 40 segons per acabar, Gray anotava un tir lliure que posava el 71-74 en el marcador. La següent defensa de l'Uni va ser perfecta. Tothom era conscient que tiraria Taurasi i la base ho va acabar fent al final de la possessió i massa forçada. Quedaven vint-i-tres segons i l'Uni tenir un atac per forçar la pròrroga. L'Ekaterinburg va «passar» de fer la falta deixant que entre Chelsea Gray i Noemí Jordana busquessin el triple de l'empat i la pròroga.. El va tirar la catalana. Però no va entrar.