Ramon Bassó, integrant de la selecció espanyola d'hoquei patins que el 1951 va guanyar el seu primer Mundial, i soci número 2 del GEiEG, va morir ahir als 91 anys d'edat. La cerimònia de comiat es farà aquesta tarda, a 2/4 de 5, al Tanatori de Girona. Bassó va triomfar com a jugador d'hoquei, sent un dels pioners d'aquest esport a la demarcació, com també ho fou August Serra, però també va practicar moltes altres disciplines esportives i sempre va estar al costat del Grup. El 1939 va iniciar-se en el frontó, modalitat que va haver d'abandonar un any més tard perquè les inundacions que havia patit la ciutat van deixar impracticables les instal·lacions. A partir de 1946 va combinar atletisme i hoquei, per acabar triomfant en aquesta segona modalitat: Ramon Bassó va jugar cinc campionats del món (1947, 48, 49, 50 i 51) i en la seva darrera presència, en la selecció espanyola que tenia de tècnics José Antonio Samaranch i Miguel Moragas, va guanyar el títol. El 15 de setembre de 2011 la Federació el va homenatjar a ell i a d'altres supervivents d'aquell mític equip aprofitant que Espanya havia guanyat el seu 15è Mundial.

Com a jugador destacava per la seva prodigiosa habilitat per fer gols. El 1949, a Lisboa, Espanya va quedar subcampiona del món. En un partit contra França que va acabar amb golejada (8-1) el gironí va ser l'autor de tots els gols de l'equip espanyol. «L'endemà, tots els diaris de Madrid portaven que jo era el millor del campionat», explicava amb orgull en una entrevista al Diari de Girona el 6 d'octubre de 2011. A banda dels èxits internacionals amb la selecció també va ser un dels primers jugadors professionals de l'època: després de fitxar per l'Espanyol el 1950 -combinant-ho amb la feina a l'empresa constructora de la família- va aconseguir una fitxa de 25.000 pessetes anuals.

Pioner de l'hoquei

Soci número 2 del GEiEG (n'era abonat des de 1939), va agafar afició per l'hoquei després que el pare d'un amic seu, que era ferrovirari, els portés uns patins de França. Es va iniciar a la pista que hi havia a la piscina. August Serra, mentrestant, amb qui compartia habitació en les concentracions amb la selecció, era l'estrella del Girona. Bassó va participar el passat 15 d'octubre en l'acte de reconeixement que el GEiEG va fer als socis amb més de 50 anys d'antiguitat, en què va ser homenatjat pel president Francesc Cayuela i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont.

Aquell Mundial conquerit amb Espanya el 1951 va ser tot un fenomen mediàtic. Disputat a Barcelona, en una pista provisional instal·lada al carrer Llançà, els partits reunien 14.000 espectadors i aixecaven autèntiques passions entre els aficionats. La victòria va arribar després de derrotar Portugal per 5-4, tot i que Espanya en feia prou amb un empat per proclamar-se campiona.