El Grand Prix de Mèxic que es disputa aquest cap de setmana és l'últim obstacle que ha de superar el taekwondista de Vilafant Joel González per assegurar-se el bitllet pels Jocs Olímpics de Rio del proper estiu. Per aconseguir la classificació directa ha de fer millor paper que l'iranià Asbaghikhanghah, el seu més immediat perseguidor en el rànquing mundial de la categoria de -68 quilos. Si ho fa, serà el primer gironí que es garanteix presència olímpica en la cita de 2016, i si pel contrari falla tindrà una segona i definitiva oportunitat a Turquia, el gener que ve, en la fase de repesca.

González va ser un dels grans triomfadors en l'anterior cita olímpica de Londres 2012. El taekwondista va passar a la història per ser el primer esportista de Girona que es penja una medalla d'or en uns Jocs, després de triomfar en la seva anterior categoria de -58 quilos. Després de superar una operació per corregir un trencament del lligament posterior del genoll esquerre que el va tenir vuit mesos apartat des de finals de 2013, el competidor del Tae Sport va quedar subcampió l'any passat en aquesta mateixa cita de Mèxic, un bon presagi de cara a la competició d'aquest cap de setmana.

El rànquing Mundial de -68 quilos està liderat pel rus Alexey Denisenko, amb 377 punts. González és sisè, amb 269. Els sis primers classificats al final de la prova de Ciutat de Mèxic estaran directament classificats per als Jocs, mentre que la resta podran optar a dues places a través de la repesca de Turquia. L'únic rival que li pot prendre la plaça és l'iranià Behram Asbaghikhanghah, a qui es podria trobar en semifinas. El taekwondista gironí, per tant, es classificarà per als Jocs sempre que quedi per davant seu o arribi a la final, sent tercer o quart si el rival no guanya o sent cinquè si Asbaghikhanghah no es planta a la final. De moment Espanya ja té certificada una plaça de taekwondo als Jocs, en benefici d'Eva Calvo.

L'èxit permetria a Joel González ser el primer esportista gironí amb plaça olímpica per a Rio 2016, a poc més de mig any per la inauguració. D'altres representants que pot tenir la demarcació al Brasil l'estiu que ve són els atletes Adel Mechaal, que hi aspira a competir en la prova de 1.500 metres, i Àngel Mullera, que ho faria en els 3.000 obstacles; Marta Xargay, que té ben encarrilada la classificació amb la selecció de bàsquet, la waterpolista Jennifer Pareja; el tennista Tommy Robredo i el biker Josep Antoni Hermida.

Els Jocs de Rio s'inauguraran el proper 5 d'agost. En els propers mesos s'aniran acabant de definir les opcions que té l'esport gironí de ser-hi representat. De moment, Joel González és qui més a prop té de garantir-se la seva segona presència olímpica.