Estiu del 2012 a Londres. Semifinals dels darrers Jocs Olímpics. La selecció francesa derrota Rússia amb un seguit de triples decisius de Céline Dumerc en els minuts finals. Guanyar la final contra els Estats Units de Sue Bird i Diana Taurasi ja era un impossible, però aquella medalla de plata va significar una explosió per al bàsquet francès. De les portades de L'Equipe a l'interès per saber tot el que feia, i pensava, Dumerc que ara, tres anys més tard, continua sent una de les esportistes més populars de França i una de les millors bases del continent. Escollida en el cinc inicial del darrer Europeu, Dumerc visitarà avui a Fontajau amb el Bourges per jugar contra un Spar Citylift Girona que, en cas de no arribar tan just de forces i mancat de jugadores, tindria més opcions de donar un ensurt a l'equip que lidera una base de 33 anys que segueix lluitant, diàriament, perquè el bàsquet femení sigui present a França més enllà de Jocs Olímpics i Europeus.

«S'ha convertit en un model per a molta gent, abans no es parlava de bàsquet femení més enllà dels cercles esportius; amb ella és diferent perquè han passat tress anys dels Jocs de Londres i segueix omplint els pavellons de França només amb el seu nom», escrivien sobre Céline Dumerc en un article recent al Liberatión sobre una jugador que, any rere any, surt a les enquestes com un dels esportistes, sense distinció entre gèneres, més populars de França.

«És la cobertura brutal d'uns Jocs Olímpics. Vam guanyar l'Europeu del 2009 i al cap de tres dies tot s'havia acabat. En canvi, des de Londres és diferent, tinc moltes peticions d'entrevistes, la gent em reconeix pel carrer, però no ho porto malament tampoc és que siguem estrelles del rock perseguides per paparazzis», explicava ara fa uns mesos al Le Monde la mateixa Céline Dumerc, que avui tindrà un duel de veteranes directores de joc amb la catalana Noemí Jordana aquest vespre a Fontajau (20:00).

Als 33 anys, Dumerc ha aconseguit els seus principals èxits amb la selecció - Campionat d'Europa el 2009, subcampiona olímpica el 2012 i tres medalles més en europeus comptant el darrer d'aquest estiu a Romania-, però, a escala internacional, també ha passat per la WNBA (Atlanta) i dues temporades fent diners a l'Ekaterinburg (a França encara solen fer la comparació que a Rússia cobrava més que molts dels seus futbolistes de Primera Divisió). Avui, Céline Dumerc visitarà Fontajau amb un Bourges que, tot i tenir-la a ella i altres jugadores de renom com Danielle Page, només porta una victòria més que el desgastat Spar Citylift Girona en aquesta primera fase de l'Eurolliga. «Dumerc és una jugadora de primer nivell que té molt prestigi internacional, però és que tot el Bourges és un equip important que sempre ha estat entre els millors del bàsquet europeu», reflexionava ahir Miguel Ángel Ortega, tècnic de l'Spar Citylift Girona, recordant que el Bourges «no havia començat bé la temporada, però ara ja ha recuperat les lesionades i arribarà aquí després d'haver derrotat el líder de la seva lliga, el Villenueve (de l'altre grup de l'Eurolliga) fent un molt bon partit». El «molt bon partit» d'Ortega es tradueix en què el Bourges va deixar clar dissabte que torna a ser l'equip referent a França després dels dubtes de l'inici de curs. 76-48 contra el fins llavors invicte Villeneuve d'Asq amb 26 punts de Célime Dumerc i 16 i 6 reborts de l'anglesa Johannah Leedham.

A l'altre costat de la pista de Fontajau, un Uni que va perdre dissabte a Canàries el seu segon partit en aquesta Lliga i que, a l'espera d'uns fitxatges que no acaben d'arribar, cada dia dóna més símptomes d'esgotament després de la lesió d'Artemis Spanou i la marxa a Turquia de Chelsea Gray. «A qualsevol equip que li treiessis dues jugadores importants, tres amb Anna Carbó, tindria problemes, però hem de tractar de ser competitius, fer un bo partitt i intentar guanyar encara que sabem que no serà gens fàcil», deia Ortega que avui, un dia més, només tindrà set professionals més l'ajuda de les joves. Segurament massa poc per a enfrontar-se a un Bourges que en la seva victòria contra el Villaneuve d'Asq va comptar amb deu jugadors i la seva entrenadora, Valerie Garnier, va repartir els minuts fins al punt que la peça que més minuts va estar en pista va ser Danielle Page amb 26. Els 26 punts de Dumerc van arribar amb només 22 minuts jugats.