El Barça es va acomiadar de la Lliga abans de viatjar al Japó per disputar el Mundial de Clubs amb un inesperat empat (2-2) al Camp Nou, davant un Deportivo que va comprometre el lideratge dels blaugrana en igualar un partit que perdia per 2-0.

Sense clavar ni una sola puntada de peu de més i en una gran segona meitat, el conjunt gallec va posar una mica més d'emoció al campionat i va confirmar, en el millor escenari possible, que és un dels equips revelació de la temporada. I això que la primera part va ser totalment blaugrana. El Barça, això sí, va necessitar 38 minuts per doblegar la resistència dels deportivistes. I ho va aconseguir a través de Messi, que va executarmagistralment una falta directa des de la frontal de l'àrea per fer inútil l'estirada de Lux.

Fins a l'1 a 0, els locals ho havien intentat en mitja dotzena d'aproximacions a la porteria visitant. O Messi o Luis Suárez hi van aparèixer a totes. L'argentí va posar a prova el porter del Deportivo en un parell de xuts. L'uruguaià, en canvi, semblava tenir desviat el punt de mira i va trencar una ratxa de set partits consecutius de lliga marcant almenys un gol.

El Dépor, malgrat l'esperat domini local, va aguantar bé la primera meitat. La campanya passada, en l'últim partit del curs, visitava el Camp Nou a la recerca de la salvació. Aquesta temporada, en canvi, ha deixat de transitar per la cornisa del descens amb un futbol molt sòlid que el fa mirar a Europa.

L'equip de Víctor Sánchez del Amo va demostrar ahir a la tarda que no té res a veure amb el de l'any passat. Amb les línies ben juntes i ordenat enrere, es va defensar amb criteri durant tot el primer temps i no regalava una pilota en cada sortida.

A més, amb Fayçal Fajr, Jonathan i Lucas Pérez com puntes de llança, amenaçava el Barça al contraatac a la mínima que podia. En una d'elles, passat el quart d'hora, Bravo va haver de salvar el que podia haver estat el 0 a 1, en un mà a mà amb Jonathan Rodríguez. No va inquietar més el conjunt gallec abans del descans, però almenys, la seva proposta era reconeixible i mantenia en tensió a la defensa blaugrana. El millor estava encara per arribar.

Jonathan va tenir dos ocasions gairebé seguides davant de Bravo a l'inici de la segona meitat. El Barça va veure llavors que el seu rival anava seriosament i va començar a posar-se les piles.

L'àrbitre va anul·lar un gol a Luis Suárez per un rigorós fora de joc, a Messi se li va escapar el segon en una jugada personal i Rakitic per fi va poder fer el 2 a 0 en un xut sec des de la frontal, en el primer gol de la temporada en Lliga pel migcampista croat.

Quedava mitja hora per disputar-se i el Barça semblava tenir controlat el partit. Res més lluny de la realitat. L'entrada de Cardoso per jugar els últims vint minuts va revolucionar el partit. Una vaselina seva picava en el travesser i el rebuig era aprofitat per Lucas Pérez, el gol del qual no pujaria al marcador per fora de joc.

En la jugada següent, el màxim golejador del Deportivo, Lucas Pérez, no va perdonar i va definir bé després de rebre una pilota entre línies de Cardoso per encadenar el seu sisè partit seguit marcant en Lliga. Quedaven tretze minuts pel final, però l'equip corunyès no es va aturar aquí. Al Barça, Messi feia molts minuts que rondava desaparegut, Mascherano i Mathieu patien en cada ofensiva visitant i el mig del camp blaugrana començava a trencar-se per un esgotat Busquets.

Cardoso i Fayçal ho tornarien a intentar sense veure porteria abans que Bergatiños rebés dins de l'àrea i travessés la pilota per fer el gol de l'empat a falta de cinc minuts per al final. No hi va haver reacció en el conjunt blaugrana. Orfe del lesionat Neymar, el seu jugador més en forma, i amb Messi ja desconnectat, va ser incapaç de trobar el tercer.

Els últims cinc minuts del Barça van ser escassos per intentar marcar el gol que li hagués donat tres punts molt treballats. Ho van intentar, amb el Deportivo totalment tancat a la seva àrea, amb Piqué baixant totes les pilotes a l'àrea rival i amb Messi i Iniesta itnentant donar l'última passada per trobar el gol.

Al final, l'empat no es va desfer del marcador i el Barça que pot veure com avui, l'Atlètic li pren el liderat i el Madrid se li acosta a només un punt. Això si, tots dos equips tenen partits d'alt nivell davant Athletic de Bilbao i Vila-real respectivament.

Amb la disputa del Mundial de Clubs, el Barça no tornarà a jugar un partit de Lliga fins el proper 30 de desembre, quan rebrà la visita del Betis al Camp Nou. El partit que havien de disputar el proper cap de setmana davant l'Sporting de Gijón s'haurà de recuperar durant el proper mes de gener.