Fontajau era un funeral diumenge al final del partit entre l'Spar Citylift Girona i el Mann Filter. L'equip local acabava d'encaixar la segona derrota seguida donant, a més a més, símptomes alarmants d'esgotament, i les aragoneses ho van aprofitar per multiplicar les seves opcions de jugar la Copa de la Reina. Amb el pas de les hores, però, i després de fer anar la calculadora, queda clar que si bé la situació no és l'esperada (l'Uni tancarà la primera volta dissabte a la pista més complicada, Perfumerías Avenida, sense haver-se garantit el billet), l'equip de Miguel Ángel Ortega manté moltes opcions de classificar-se per a la segona gran cita de la temporada, un cop ja tenen a les vitrines la Supercopa. Al final els números són faves comptades: guanyant a Salamanca l'Spar Citylift acaba segon i perdent la seva posició dependrà dels resultats dels altres rivals directes (Conquero, Mann Filter i Gernika) i de la diferència del bàsquet average. I és que en la primera volta els desempats es desfan pels números globals, i no pas pels particulars, com sí que passa a final de temporada.

La clau de tot plegat és que, en cas de derrota, l'Uni eviti sortir de Salamanca apallisat i posant en risc la seva actual situació predominant en el bàsquet average (+106). Un altre factor interessant és que Conquero i Mann Filter juguen entre ells a la pista de les aragoneses i, per tant, una victòria de les andaluses deixaria sense opcions l'equip de Saragossa i, en el cas contrari, serien les de Huelva les que veurien reduïdes les seves opcions. Si el Conquero guanya el Mann Filter i l'Uni perd, les gironines haurien de defensar la tercera plaça a partir de la diferència d'average amb les aragoneses i el Gernika, en cas que les basques s'imposessin a Canàries. Si en canvi les andaluses perden, es podria produir un triple o quàdruple empat per acabar determinant les posicions dos, tres, quatre i cinc.

Caure per menys de 20 punts de diferència podria ser suficient per a l'Spar Citylift que, en canvi, es complicaria molt la vida amb una derrota més àmplia. Després també caldria veure quina diferència optenen a favor els altres rivals i com acaba l'average general. Aquesta temporada el Perfumerías Avenida ha guanyat els sis partits de lliga que ha disputat a casa i en dos d'aquests (Gipuzkoa i Ferrol) ha optingut diferències que, aplicades en el partit contra l'Uni, serien molt perilloses: +27 davant el conjut basc (83-56) i +25 contra les gallegues (84-59). Els altres rivals els ha superat per 11, 12, 17 i 7 punts de diferència, xifres que deixarien l'equip gironí molt a prop de l'objectiu.

«Esclar que no hi ha res perdut, el que hem de fer ara és que l'equip faci un pas endavant. Si guanyem som segones i si perdem, ho hem de fer per pocs punts per mantenir el nostre domini en el bàsquet average», reflexionava ahir el director esportiu, Pere Puig. Ell va ser el primer, diumenge, poc després del final del partit contra el Mann Filter, de desaparèixer de Fontajau per agafar la calculadora i analitzar tots els escenaris possibles que s'obren abans de l'última jornada de la primera volta, que es jugarà dissabte en horari unificat (19.00).

La Federació segueix sense anunciar la seu de la Copa amb la qual cosa podria ser que el quart classificat no la jugués si s'escull un organitzador que hagi quedat més endarrere. L'Uni, per tant, per tal de tenir el bitllet assegurat ha de defensar la segona posició que encara té avui o, en cas de perdre-la, no caure de la tercera, encara que això vulgui dir cedir la condició de cap de sèrie en el sorteig.