La quarantena GAES Christmas Race serà la més exitosa de la història?

Ja ho és perquè fem quaranta anys i és una regata preolímpica en la qual molts països competiran amb el punt de mira als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Aquest fet ha provocat un augment espectacular i és una de les ?Christmas amb més inscripcions dels últims deu anys.

Quines són les principals novetats en aquesta edició?

La presència de la classe convidada Europe que va ser olímpica fins a Atenes 2004 i serà selectiva per al proper Mundial del 2016. Paral·lelament a la competició hi han actes com l'elaboració d'un llibre, un congrés periodístic de temàtica nàutica o una exposició de quadres de Josep Sarquella que es pot veure de manera gratuïta fins al vint-i-cinc de gener.

Amb quin record o moment es queda d'aquests 40 anys?

He participat en totes les edicions i és una pregunta difícil. Vaig començar fent salvament i he fet una mica de tot, llavors, recordo molts bons moments, però, recordo un any que hi havia un temporal impressionant amb les onades saltant per sobre el moll i no es podien fer les regates a mar obert, aleshores, vam crear un camp de regates a dintre del moll i les diferents classes anaven entrant i sortint ràpidament perquè totes poguessin fer una regata.

La crisi també ha colpejat el món de la vela, sense el patrocini de GAES la Christmas no hauria tirat endavant?

Ha sigut un espònsor molt benvingut i clau per poder continuar fent la Christmas. Aquest any és l'últim amb GAES i veurem si es renova l'acord o canviem de patrocinador. Els quatres anys amb GAES ens ha ajudat molt tenint en compte les retallades que tothom ha patit de les administracions públiques.

El poble de Palamós s'ha obert a la Christmas o viu d'esquena al mar?

Palamós cada vegada col·labora més amb la Christmas, els establiments ajuden amb l'entrega de menjar pels regatistes que arriben a terra. A més, des del CV Palamós fem docència i cursos de vela a les escoles i per exemple tot i no ser els d'alta categoria a la classe juvenil de la Christmas també hi ha vailets de casa nostra.

Per quan un palamosí a dalt de tot d'un podi de la Christmas?

No hi ha res impossible, però sí que és molt difícil. Els regatistes gironins estem ben posicionats però en aquests moments cal dir que no tenim a cap gironí a l'equip olímpic. En categoria juvenil sí que algun regatista palamosí o gironí podria pujar al podi però en d'altres categories olímpiques ja és més difícil.

El nou alcalde, Lluís Puig, els ha traslladat el suport i la importància que té la Christmas per a Palamós?

Sí, sempre hem tingut el suport i l'ajuda de l'Ajuntament de Palamós i també de tots els organismes, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal... per exemple, la Christmas ocupa una part que pertany a Ports de la Generalitat i sempre ens han dit sí a ocupar aquests espais.

Ara la pregunta del milió: farà vent del 18 al 22 de desembre?

Això ens ho ha de dir el meteoròleg de la Christmas, la previsió, però, és que tenim un anticicló i fa bon temps amb unes temperatures altes, tot plegat indica que no tindrem un bon vent per navegar. Necessitem la matèria primera que és el vent i esperem que bufi de manera suficient per poder fer les regates.