El Barça es va convertir ahir en campió del Mundial de Clubs al Japó, després de vèncer en la final el River Plate argentí per 0-3, amb un gol de Messi i dos de Luis Suárez, que serveixen a més als culers per ser el primer equip a guanyar tres Mundials. Ja ho van aconseguir el 2009 i el 2011 i aquest any ha tornat a succeir.

Abans que comencés a rodar la pilota Yokohama ja era tot color, bengales i càntics de la mà dels milers d'aficionats argentins que van omplir les graderies i que van fer molts quilòmetres per animar el seu equip. Amb el suport de l'estrèpit de la 'barra milionària' i la proposta valenta del Gallardo, que va tornar a alinear tres puntes ajudats per Ponzio, Kranevitter i Carlos Sánchez en la medul·lar. Els de Buenos Aires van arrencar el partit amb nervi i pressionant a dalt.

El Barça no es va acovardir malgrat l'empenta inicial del conjunt argentí i va començar a jugar a futbol i als 11 minuts, Messi, decidit a no faltar a aquesta cita, va provar Barovero, el porter de River, que va desbaratar el seu xut amb una gran estirada. Els primers compassos van ser per a tots dos equips uns minuts de físic i treball tàctic, uns per superar la pressió del rival i els altres, per evitar les triangulacions i el perill ofensiu del conjunt blaugrana. El Barça, a mesura que anaven passant els primers minuts de partit, aconseguia trobar oxigen amb les precisses passades en llarg de Rakitic, Iniesta o Messi cap al costat de Neymar.

El partit que va plantejar el River Plate va buscar evitar el joc fàcil del Barça, intentant que els millors jugadors no entressin gaire en joc i ho van aconseguir amb duresa. Els argentins van demostrar des de bon principi que el Barça hauria de patir de valent per arribar a porteria contrària i que no els donarien facilitats. Amb Ponzio com a cap d'operacions, les faltes eren constants per part de l'equip de Buenos Aires i encallaven molt el joc blaugrana a la primera meitat, amb un nombre molt seguit de faltes que no deixaven que el partit tingués ritme.

El desplegament de River va mantenir lligats els de Luis Enrique durant bona part del primer tram de partit. Tot i així, i amb la pilota sempre com a fil conductor, el Barça va aconseguir que l'acció s'anés desplaçant a poc a poc a pista argentina. A partir dels 20 minuts, el conjunt blaugrana ja va fer recular el River Plate que es va anar tancant al seu propi camp.

Al minut 36, Messi va aparèixer per obrir la llauna. L'argentí sortia com a titular després de passar una setmana complicada amb el còlic nefrític que va passar, i va demostrar que a mig gas segueix sent el millor. Ell va generar les principals ocasions de perill del Barça a la primera meitat i també va ser l'encarregat d'inaugurar el marcador.

Després d'una jugada ben trenada per part de l'equip, va aprofitar una pilota aèrea despenjada per Neymar per, després d'un control orientat, superar Barovero amb un suau xut amb l'exterior del peu. Nou gol i nou rècord per a l'astre argentí, que venia de ser l'únic que havia marcat en dos finals d'aquest torneig (amb aquesta són ja tres) i que a més igualava l'argentí César Delgado com a màxim golejador històric del Mundial, amb cinc dianes.

A partir del gol, el partit va canviar. El cop va ser dur per a un River Plate que esperava arribar al tram final del partit amb opcions, però que amb aquest gol a la primera part el partit li va fer pujada. Abans del descans, Messi va servir una magnífica pilota a Luis Suárez, que sol davant el porter no va saber definir.

La segona part no va poder començar millor i el Barça, va deixar el partit pràcticament sentenciat. No va faltar Messi en el partit i tampoc ho va fer Luis Suárez. L'uruguaià, al minut 4 de la segona meitat, va aprofitar una excel·lent assistència de Sergio Busquets, que va deixar el '9' del Barça sol davant Barovero, per marcar el segon gol del conjunt blaugrana amb un xut que va arribar a tocar el porter, però no el suficient per evitar que la pilota entrés al fons de la porteria. El gol va desarmar els argentins i Messi, Suárez i Neymar van rondar novament el gol a mesura que el Barça s'agradava més i més i River només podia endurir el seu joc.

No va trigar gaire a arribar el tercer gol del Barça i el segon de Suárez. Com va passar amb el primer gol de Messi, el davanter uruguaià es va apuntar un nou rècord i va igualar al "10" del Barça i a Delgado com a màxim golejador del Mundial de Clubs, amb 5 gols. A falta de poc més de 20 minuts per acabar el partit, Neymar va donar una magnífica assistència per a Luis Suárez, qui amb un subtil i col·locat cop de cap va marcar el tercer i definitiu gol del partit.

A partir d'aquí el partit va ser un tràmit. Els minuts passaven entre faltes de tots dos equips i amb un joc dur de River que va ser poc penalitzat per un àrbitre que va mostrar més targetes grogues als blaugrana que no pas als argentins.

Al partit només li va faltar el gol de Neymar. El brasiler ho va provar de totes maneres i va deixar jugades d'una qualitat extraordinària. Sabent que Messi i Suárez havien marcat, Neymar ho va provar però no va tenir sort. A l'àrea barcelonista, Bravo va aparèixer als últims minuts per mantenir la seva porteria a zero.

El Barça corona així un altre nou any triomfal, amb el seu cinquè títol de sis possibles i amb la sensació que el seu mortífer trident no té sostre ni límits.