L'únic espanyol campió olímpic a Londres en un esport masculí individual, Joel González, i la tennista estatal de més futur però amb el perill de tenir doble nacionalitat espanyola i nord-americana, Paula Badosa, són dos esportistes que el Consell Superior d'Esports (CSD) ha de cuidar i, en la mostra més clara d'això, el taekwondista de Figueres i la tennista de Begur van passar ahir a «patrocinats» per la Lliga de Futbol Professional. El president del CSD, Miguel Cardenal, i el seu homòleg de la LFP, Javier Tebas, van presentar el patrocini ahir a Madrid, en un acte on Badosa va confirmar el seu desig de competir en un futur per Espanya descartant les propostes que rep des de fa temps dels Estats Units. «Volia fer oficial la meva nacionalitat, estava entre els Estats Units i Espanya. He decidit jugar per Espanya. Gràcies a la Lliga i al Consell Superior d'Esports per fer-me costat i ajudar-me en tot moment. Sobretot gràcies a Miguel Cardenal, que m'ha ajudat molt a prendre aquesta decisió», va explicar Badosa, la tennista de Begur que, per motius laborals dels seus pares, dedicats al món de la moda, va néixer a Nova York i conserva la doble nacionalitat.

Joel González no ha tingut mai dubtes sobre la seva nacionalitat. L'empordanès sol celebrar les seves victòries amb la bandera espanyola i, públicament, sempre ha defensat que se sent català i espanyol. «És un plaer que el germà gran dels esports, el futbol, s'acosti a altres esports i ens doni aquesta oportunitat», va dir ahir González que, avui dia, és l'únic gironí amb plaça segura per als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro del proper estiu. Sobre Joel González, que ja havia col·laborat anteriorment amb la LFP en un programa de lluita contra el frau a l'esport aprofitant els seus estudis de criminologia, no hi havia dubtes que seguiria competint per Espanya per bé que la seva condició d'estrella renovadora del taekwondo el converteix en una peça molt llaminera per a federacions que vulguin fer un pas endavant en aquest esport amb un esportista/entrenador/referent de primer nivell. De fet, Joel González ha estat una mica el mirall amb el qual taekwondo mundial ha evolucionat en els últims anys. No fa pas gaire temps, la majoria de taekwondistes eren baixets i molt potents, mentre que l'exitosa aparició de l'empordanès, alt i prim, ha propiciat que la majoria de països busquin ara aquest perfil.

Més dubtes existien al voltant de quin país acabaria competint, en proves com la Copa Federació, amb una de les tennistes amb més futur del tennis mundial. «Sí que havia tingut contacte amb la federació nord-americana, però la meva vida és aquí, vaig començar a jugar a tennis a Espanya. De seguida que em van oferir la possibilitat, no ho vaig dubtar. Em sento molt estimada aquí i em trobo molt a gust», va explicar ahir a Madrid Paula Badosa, que té fixada la seva residència familiar a Begur, però s'entrena a Barcelona dins el selecte grup de treball del tècnic de Sant Feliu de Guíxols Xavi Budó, en el qual també hi ha tennistes de primer nivell com Carla Suárez.

La LFP va presentar ahir la seva aposta de patrocinis inviduals per a esportistes de primer nivell amb només tres noms: els dos gironins, González i Badosa, i Nicola Kuhn. Ell és un jove tennista, encara en edat júnior, que com la gironina podia escollir, ell entre competir per Espanya o per Àustria, atès que va néixer a Insbruck. Em sento espanyol, més que res. Vaig tenir la sort de conèixer en Miguel (Cardenal) que m'ha donat aquesta oportunitat», va comentar ahir Kuhn. «En esports específics els joves necessiten una ajuda en el moment que comencen. Ells tenen la il·lusió de jugar amb Espanya i la generosa contribució de la Lliga els ajudarà a poder realitzar aquest somni», va explicar Miguel Cardenal, president del CSD.